Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snoddasreliefen passar i Arbråpark

I parken vid Stationsesplanaden i Arbrå skulle Snoddasreliefen göra sig bra. Det är i alla fall vad Kaj Unger föreslår i ett medborgarförslag till kommunen.

– Det är otroligt dåligt av våra politiker att man inte kan besluta sig för var man ska placera reliefen av Snoddas någonstans, säger Kaj Unger. I stället har den hamnat i ett förråd på obestämd tid.

Bildhuggaren Per Nilsson-Öst utförde bronsreliefen några år efter Gösta "Snoddas" Nordgrens död. Den 31 augusti 1984 invigdes reliefen och vattenspelet på Brotorget av Lennart Hyland och konstnären själv.

Konstverket skulle spegla Snoddas liv; sången, musiken, bandyn och längtan till skogen och vattnet. Men i november 2008 togs reliefen bort i samband med det planerade galleriabygget på Brotorget och har sedan dess lyst med sin frånvaro.

I sitt förslag tycker nu Kaj Unger att den upprustade parken mitt emot Hälsocentralen i Arbrå skulle vara en alldeles utmärkt plats att sätta reliefen i stället. Han är bygdens son, inte stadens son, skriver han.

– Snoddas är faktiskt född i Arbrå och han har sedan bott i såväl Lottefors (Sjörgrå) som Arbrå, säger Kaj Unger. Jag tror nog att Arbråborna ser honom lika mycket som Arbråbo som Bollnäsbo.

Parken i Arbrå har på senare år snyggats till med en lekplats och har en bäck med rinnande vatten. En liten idyll där Kaj Unger inte ser några hinder för att placera reliefen.

Om inte annat så hoppas han att förslaget åtminstone ska få upp ögonen hos politikerna för att det kan finnas andra orter än huvudorten som kan vara intresserade av den offentliga konsten i kommunen.