Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö kan spräcka schemat

För glesbygdens hemtjänst är restiderna långa och arbetsdagarna planeras ofta på minuten. Jennie Eriksson kan tillbringa halva arbetsdagen i bil och oförutsedda händelser kan lätt spräcka schemat. Under vintertid sätter snö och oplogade vägar käppar i hjulen.

Annons

– Här kan det ofta vara oplogat och svårt att ta sig fram, säger hon samtidigt som vi svänger in mot Gäddtjärn i närheten av Hamra i Ljusdals kommun.

Jennie Eriksson har kvällspasset och rullar mot nästa besök. En dam ska få hjälp att dra av sina stödstrumpor. Utanför bilrutorna når plogvallarna nästan en meter över marken och i dag är den lilla vägen både skottad och körbar. Men ofta kan snön vara en strulig bit för hemtjänsten i Los.

– När det kommer mycket så hinner de ju inte med att ploga, då blir vi ofta stående, säger hon.

Hur gör ni då?

– Om kunderna bor nära vägen så kan vi ju stanna där och gå sista biten in. Men om de bor en bit ifrån blir det svårare, då får vi ringa till kunden och säga att vi inte kan komma innan vägarna är plogade. Eller så ringer vi till anhöriga för att meddela, säger hon.

Oftast brukar de flesta klara sig även om ett besök uteblir någon gång, men många gör inte det. Ibland är det kris, en kund kan ha ramlat och larmat hemtjänsten för att få hjälp.

– Är det så får vi ringa räddningstjänsten så får de köra ut med bandvagn, säger Jennie Eriksson.

Se TV-inslaget: Följ med hemtjänsten i Ljusdal.

För henne och kollegorna är bilen ett av de allra viktigaste arbetsredskapen. Ibland kan halva dagen tillbringas längs vägarna för att komma till kunderna i de avlägsna byarna. Fyrhjulsdrift är ett måste på vintrarna och det gäller att vara beredd med varma kläder om man skulle bli stående. Men skotta snö hemma hos kunder får de inte göra, det ansvarar varje fastighetsägare för själv.

– På ett sätt är det ju lite konstigt att kunder som inte klarar av att koka gröt själva förväntas kunna ordna snöskottningen. Men det är bestämt så, säger hon.

I går kunde vi berätta om hemtjänstens många gånger pressade arbetsvillkor. På flera håll jobbar man enligt tidmätningssystem som planerar dagen minut för minut. Det gör man även i Los, men Jennie Eriksson tycker för tillfället inte att det känns som ett stressmoment i arbetet.

– Nej, men det där varierar från period till period. Det finns de som tycker att det är stressande, men just nu är vi i alla fall inne i en lugnare period med mindre arbete, säger hon.

För tillfället håller hon på att utbilda sig till arbetsplatsombud för fackförbundet Kommunal och tycker att den viktigaste arbetsmiljöfrågan på glesbygden är just fordon och väghållning.

– Säkerheten i bilarna är viktig eftersom vi sitter i dem så mycket. Och om vägarna inte är framkomliga så kan vi inte utföra vårt arbete, säger hon.

Annons