Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart ska de giftiga kemikalierna saneras

Upphandlingen av saneringen i Iggesunds hårdkroms gamla lokaler är i sitt slutskede.

Nästa vecka väntas ett beslut om vilken entreprenör som får uppdraget att göra rent bland de giftiga kemikalierna.

Det är ingen vanlig sanering som väntar de övergivna lokalerna efter Iggesunds hårdkroms konkurs. Det är en sällan skådad mix av giftiga, frätande och cancerframkallande kemikalier som kan skapa genförändringar hos levande organismer som ska bort. Det är heller ingen vanlig upphandling, utan den har delats upp i två steg.

Inledningsvis fick alla som ville lämna anbud. I ett andra steg har en förfinad fråga gått ut till en del av dem som först visat intresse. Svar från dessa ska lämnas senast på måndag. Dagen därpå ska en särskild styrgrupp träffas. Ett beslut om vilken entreprenör det blir som ska utföra saneringen väntas senare nästa vecka.

- Det är en akut sanering och vi vill inte såsa, säger projektledaren Sören Westberg, och berättar att överklagandetiden efter det att en entreprenör har utsetts är tio dagar – därefter bör saneringen kunna börja inom kort.

Det fanns inte pengar nog att bekosta saneringen efter konkursen och ingen ville köpa lokalerna. Därför lämnades fastigheten och saneringsplikten till Hudiksvalls kommun. Saneringen kommer nu att genomföras med ett statligt bidrag på 4,6 miljoner kronor som Naturvårdsverket har beviljat, med Länsstyrelsen Gävleborg som förmedlare av pengarna.

Ett av de villkor som länsstyrelsen ställer är att kommunen som huvudregel ska skicka in kopior på betalda fakturor en gång per månad för att få kompensation. Andra villkor är att länsstyrelsen kräver total insyn i såväl ekonomi som tekniskt genomförande, och att bidraget inte får täcka kommunens kostnader för egen personal.

Länsstyrelsen begär också att en tidsplan och ekonomisk kalkyl ska ha lämnats in senast den 18 oktober.