Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart sista sången för Kent

Kent har påbörjat nedräkningen mot slutet. På fredag släpps bandets sista album och i höst tar de farväl med en sista turné.
Men i en rockhistoria fylld med bevis på motsatsen är avslut inte nödvändigtvis definitiva.

Kents senaste singel "Vi är inte längre där", från bandets kommande - sista - album "Då som nu för alltid" är en vemodig framtidsvision i presens. Joakim Berg sjunger orden "du kan inte följa med dit vi ska gå", som för att förbereda Eskilstunakvartettens hängivna fans på en tillvaro där musiken tystnat.

Men än är det inte slut. Först ska albumet släppas och i höst följer den turné som ska bli Kents allra sista avsked. Stockholmsbon Lina Ivarsson är en av dem som inte tänker nöja sig med enbart ett farväl - i höst ska hon se inte mindre än 16 av Kents spelningar.

Bandets besked om att de ska lägga av blev årets hittills största musiknyhet i Sverige, men Lina Ivarsson säger att hon inte är överraskad.

- Jag tillhör den skaran av Kentfans som inte är det minsta förvånade egentligen, för det känns typiskt dem att sluta när de är på topp och inte bli ett Finlandsfärjeband. Deras grej har hela tiden varit att de har gått sin egen väg. Jag är inte förvånad, jag är imponerad över hur de har gått tillväga.

SE ÄVEN: Här är Kents avskedsvideo

Kents turné gör inget stopp i Eskilstuna. Staden har helt enkelt ingen arena stor nog att husera kalaset. De som bor i "Smestan" (och de som reser dit) får i stället höra "Då som nu för alltid" vid en offentlig förhandslyssning.

- Jag tror att folk är glada över att det händer någonting med koppling till Kent här i Eskilstuna. Det är en förväntansfull stämning, säger Eva Axelsson, kulturreporter på Eskilstuna-Kuriren.

Utöver förhandslyssningen går även en Kent-kortege genom staden. Aktiviteterna är orkestrerade av bandet själva (som inte närvarar) och Eva Axelsson menar att det är ett sätt att försöka blidka Eskilstunaborna.

- De är egentligen väldigt ledsna och besvikna över att Kent inte kommer hit på sin avskedsturné.

En fråga återstår: Är detta verkligen slutet, för alltid? Rockhistorien är trots allt fylld av sortier som har blivit nya entréer.

- De kommer att verka inom andra musikkonstellationer, men för Kent är jag helt säker på att det här är slutet. Det skulle inte vara likt dem att göra någon comeback, säger Lina Ivarsson.

- De har alltid varit fruktansvärt konsekventa. Jag tror inte heller att det blir någon extrakonsert i Eskilstuna när vår arena är färdig nästa vår, fast kommunalrådet hoppas på det, säger Eva Axelsson.

Kent

Bildades i Eskilstuna 1990.Hette Jones & Giftet och sedan Havsänglar innan namnet Kent anammades 1993.Medlemmar: Joakim Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö, Markus Mustonen.Tidigare har även Martin Roos och Harri Mänty spelat i bandet.Diskografi: "Kent" (1995), "Verkligen" (1996), "Isola" (1997), "Hagnesta Hill" (1999), "B-sidor 95_00" (2000), "Vapen & ammunition" (2002), "Du & jag döden" (2005), "The hjärta & smärta ep" (2005), "Tillbaka till samtiden" (2007), "Röd" (2009), "En plats i solen" (2010), "Jag är inte rädd för mörkret" (2012), "Tigerdrottningen" (2014), "Då som nu för alltid" (2016).Dessutom har "Isola" och "Hagnesta Hill" släppts i engelskspråkiga versioner (1998 respektive 2000).I bandets prisskåp finns bland annat 19 Grammisar, 10 Rockbjörnar och 6 P3 Guld.