Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart lättare att starta restaurang

Första december ändras livsmedelslagstiftningen. Det kommer bli lättare att starta restaurang eller kafé, men hälsoskyddsinspektör på Hudiksvalls kommun Chatrin Molin ser också problem med det nya systemet.

Tidigare har den som velat starta livsmedelsverksamhet, som restaurang eller mataffär, varit tvungen att gå igenom en lång, byråkratisk process.

- Man har varit tvungen att lämna in ritningar på lokalerna, visa att man har utbildning och ett egenkontrollprogram, innan vi skriver ut ett godkännande, säger hälsoskyddsinspektör Chatrin Molin

Men från och med första december kommer processen istället vara det omvända. Livsmedelsföretagarna behöver bara anmäla till kommunen två veckor i förväg innan de startar sin verksamhet. Sedan är tanken att inspektioner ska ske i efterhand.

Lillemor Wallström som är kock och driver nyöppnade restaurangen Fiskebryggan, på Möljen i Hudiksvall, känner igen den omständliga byråkratin.

- Det är mycket pappersarbete och mycket kontroller. Man måste ha ett bra upplägg kring allt och det är mycket att tänka på.

Ett problem som både Chatrin Molin och Lillemor Wallström lyfter fram är att problem som kunnat åtgärdas i förväg, inte kommer upptäckas förrän vid en inspektion och det kan då bli både dyrt och invecklat att rätta till för företagaren.

- Det bästa vore om företagarna fortsatte att komma in i förväg, även om de inte måste det längre. Då kunde vi säga att det ser okej ut eller det kommer inte alls att funka, säger Chatrin Molin.