Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan även Los få bredband: "Hoppas komma ut med fiber till så många som möjligt"

Som sista tätort ska kommunen nu gräva ner bredbandsfiber även i Los – men bara om tillräckligt många anmäler intresse. Förra veckan hölls informationsmöte på biblioteket.

– Vi har sagt att vi kommer att bygga i Los om vi får 75 procent av hushållen med oss. Vi måste ställa kravet att få tillräckligt många med oss för att kunna bygga. När vi har fått in tillräckligt många beställningar så lägger vi in det som ett byggprojekt, säger Per Eriksson, verksamhetsansvarig på Ljusnet.

Han hoppas på stort intresse och känner viss press på sig att kunna bygga ut så snabbt som möjligt med tanke på att allt fler telestationer läggs ned. De som har bredband via ADSL måste då förlita sig på mobilt bredband om det inte finns tillgång till fiber.

Läs också: Fler byar får fiber: "Vi jobbar nu väldigt hårt för att få ihop det här

– Vi har sett i Nordanstig att Skanova lägger ner jättemånga telestationer. Och vi vet att det ser likadant ut i många kommuner framåt. Det därför viktigt att informera om att det inte kommer att vara ett alternativ om några år. Därför hoppas vi kunna komma ut med fiber till så många som möjligt.

Kommunen har också som mål att 90 procent av hushållen senaste år 2020 ska ha tillgång till bredband med en hastighet av minst 100 Megabit per sekund.

De senaste åren har Ljusnet därför lagt mycket krut på att gräva ner fiberkabel i kommunens tätorter, med början i centrala Ljusdal, Färila och Järvsö. Förra året fick bland annat Ramsjö, Hybo, Tallåsen och Korskrogen tillgång till bredband via fiber.

– Vi har gjort klart alla tätorter utom Los. Allt som vi har kvar är bidragsberättigat, men det finns inte tillräckligt med pengar för att nå målet på 90 procent i nuläget, säger Per Eriksson.

Läs också: Dyrare att bygga ut i glesbygd

Han berättar att Jordbruksverket har ett nytt poängsystem när det gäller bredbandsutbyggnad, vilket innebär att stora projekt är prioriterade. Många måste därför anmäla sitt intresse för att det ska bli möjligt att bygga.

– Det har vi jobbat med under hela hösten och fått med oss väldigt många byar. Vi har varit i kontakt med över 1 900 hushåll och fått med oss drygt 1 700 i projekt som har högsta poäng i det här prioriteringssystemet. Men vi vet att det finns fler ansökningar med högsta poäng än vad det finns pengar.

Läs också: I Yckelsbo tog man initiativ för eget fibernät

Ännu har inte Jordbruksverket tagit beslut om vilka projekt som ska få bidrag i Gävleborgs län.

– I vissa län har de fattat beslut redan, men inte i vårt. Det väntar vi på, jag vågar inte säga när det kommer. Vi har lämnat in de ansökningar vi kan i nuläget.

Södra och östra Järvsö har höga poäng och stora möjligheter att få bidrag, tror Per Eriksson. Där har man redan gått ut med en upphandling för att kunna sätta i gång så fort besked kommer från Jordbruksverket.

Läs också: Fler får tillgång till fibernätet

– Där ligger vi en bra bit över 90 procent. Då bedömer vi att pengarna borde räcka till dem. Vi kör allt vi kan och räknar med att få pengar till de första projekten och sedan hoppas vi att det kommer mer.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik