Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart föds bebisen

Hovet avslöjar alla detaljer kring prinsessan Madeleines förlossning.

Prinsessans graviditet har varit hett stoff i medierna och nu är det bara två veckor kvar. Det har spekulerats om var förlossningen ska ske, vilket kön den kungliga bebisen har, vilket medborgarskap barnet kommer att få och om det kommer att ingå i tronföljden.

Det hela har komplicerats av att Madeleine – som också är Hälsinglands hertiginna – inte bor i Sverige utan har sin hemadress i New York, USA.

Eftersom den blivande fadern Chris O'Neill är katolik har det inte varit helt klart att bebisen ärver rättigheterna till tronen. Medlemmarna i kungafamiljen måste nämligen vara protestanter.

I slutet av oktober kunde Svensk Damtidning avslöja att prinsessan Madeleine väntar en dotter.

Damtidningen hade tagit del av den önskelista som de blivande föräldrarna – mycket oväntat – hade lagt upp på en amerikansk baby-hemsida.

Där stod det klart och tydligt: It's a girl! (det är en tjej!) och att hon väntas komma den 25 februari. Uppgifterna bekräftades senare av hovet.

I januari fick svenska folket veta att prinsessan Madeleine väljer bort Sverige när det är dags för förlossningen. Hon väljer att föda hemma i New York.

Och nu avslöjar hovet allt om den kommande förlossningen. Det blir riksmarskalk Svante Lindqvist som får uppgiften att berätta när den lilla prinsessan har fötts.

Han meddelar rikets ledning om födseln och publicerar en kommuniké på hovets hemsida och på kungahusets officiella Facebook-sida.

Vid en kunglig födsel hålls en vittnesbekräftelse dagen efter nedkomsten. Men i prinsessan Madeleines fall är det inte klart hur just den delen kommer att gå till, med tanke på att hon bor i USA.

– Vid födsel utanför rikets gränser sker vittnesbekräftelse på annat sätt. Hur detta kommer ske vid Prinsessan Madeleines nedkomst meddelas i samband med födseln, skriver hovet på kungahusets hemsida.

En konselj hålls alltid när en kunglighet har kommit till världen, så även i detta fall. Det blir barnets morfar, kung Carl XVI Gustaf, som kallar till konselj och informerar regeringen om barnets titel, namn och tilltalsnamn.

När prinsessan Estelle föddes i februari 2012 sköts totalt 42 salutskott för att markera att en blivande regent sett dagens ljus.

När Madeleines lilla prinsessa föds kommer enbart 21 skott att skjutas från Skeppsholmen i Stockholm för att markera att en födsel skett inom kungafamiljen.

Även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg kommer salut att skjutas för den nya prinsessan.

Precis som när andra kungligheter föds kommer också den här gången en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, att hållas.

Den gamla kyrkliga ceremonin hålls i Slottskyrkan – där prinsessan Madeleine gifte sig i juni förra året – och inbjudna gäster är den närmaste familjen, hovets personal och representanter för det officiella Sverige.