Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart dags för arkitekter att tävla

Om drygt en vecka avgörs det hur arkitekttävlingen om Brotorget ska utformas. Det sker vid den politiska styrgruppens möte den 19 mars.
- Upplägget och tidsplanen är beroende av hur mycket pengar vi får loss, säger planarkitekt Bashir Hajo, som är beredande tjänsteman.

I januari tog styrgruppen – som är tillsatt av kommunstyrelsen – beslutet att bjuda in 3–5 arkitektbyråer till en tävling om gestaltningen av Brotorget.

Uppgiften för dessa blir att ta fram skisser för själva torget och de omgivande gatorna.

Med det senare avses i första hand Långgatan och Nygatan.

- Men här ingår även kopplingar till de stråk som naturligt knyts till torget. Kommer du från exempelvis Wilhelminapassagen så leder ju också Västra Stationsgatan fram till Brotorget. Torget är en målpunkt för gång- och cykeltrafiken från flera håll.

Vid mötet den 19 mars ska styrgruppens ledamöter pröva både tidsplan och budget för tävlingen.

- Att det blir en tävling har vi ju redan bestämt, men efter Bashir Hajos förberedelser bör vi göra en avstämning i gruppen innan ytterligare detaljer bestäms. Det är den enda kommentar jag vill ge just nu, säger Stefan Permickels (S), ordförande i styrgruppen.

När arkitektbyråerna bjuds in sker det genom en öppen annonsering. Bland de byråer som skickar intresseanmälningar görs sedan ett urval av vilka som slutligen får delta.

Tävlingsbidragen bedöms av en jury. Tanken är att följa de tävlingsregler som är vedertagna i branschen och dess intresseorganisationer. Varje år sker ett tiotal arkitekttävlingar i landets kommuner.

Den vinnande byrån får sedan medverka i fortsatt planering och detaljprojektering.

- Mötet blir avgörande för hur snabbt arkitekttävlingen kan genomföras. Det ska naturligtvis vara en seriös tävling med kvalitet, men i nuläget vet vi inte hur mycket pengar vi får till förfogande, säger Bashir Hajo.