Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart börjar provborrningarna

Den engelska borrplattformen Deep Diver är på väg ut mot Storgrundet för att undersöka havsbotten inför den kommande vindkraftsparken.

Annons

Tanken på att bygga en vindkraftspark på Storgrundet utanför Storjungfrun väcktes 2006.

2018 ska 70 vindkraftverk vara på plats.

För att veta vilken typ av fundament dessa verk ska stå på är det viktigt att veta hur havsboten ser ut och hur stabil den är.

Bakom satsningen står företaget wpd.

Vindkraftsparken på Storgrunden blir den första havsbaserade anläggningen i norra Europa.

Vindförhållandena ska vara mycket gynnsamma, enligt wpd. Man fruktar varken skruvis eller nedisning. Det är nära till hamnarna Långrör och Orrskär och verken ligger inte allt för långt ut till havs.

Om allt går enligt planerna ska man kunna sätta upp de 70 verken under 2016, och det skulle ge mellan 400 och 500 personer sysselsättning.

När allt har snurrat i gång kommer det att behövas 45-50 personer som tar hand om driften.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) har själv varit och sett borrplattformen när den låg vid kaj i Långrör.

– Nu när det operativa arbetet dras i gång infinner sig känslan att det är på riktigt. Varje borrhål som görs kostar sjusiffriga belopp, man följer tidsplanen och det visar på en seriositet, säger han.