Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart beslut om Gula magasinen

På måndag väntas ett beslut om Gula magasinen: antingen tar kommunen tillbaka dem eller så ändras avtalet på ett sätt som innebär betydligt bättre villkor för nuvarande ägare.

I flera år har kommunen hoppats på en renovering i privat regi av Gula magasinen. Men inte mycket har hänt sedan 2008, då de två byggnaderna i hamnen såldes till företaget Hebri AB. Villkoret var att renoveringen skulle inledas inom två år.

I juni 2012 hade de fortfarande inte börjat renovera. Tekniska nämndens tålamod tröt och de tog tillbaka magasinen. I stället såldes fastigheterna för 1 000 kronor, samma köpeskilling som tidigare, till företaget Bo hemma Sverige AB.

Då var villkoret att ombyggnationen skulle påbörjas inom ett år. Men inte heller den gången uppfylldes det.

På måndag kommer frågan återigen upp i tekniska nämnden och det finns två alternativ att ta ställning till: antingen köper kommunen tillbaka magasinen eller så ändras avtalet med Bo hemma Sverige. Tidsfristerna för när ombyggnationen senast ska ha påbörjats ska förlängas med ett år.

Om byggvillkoren inte uppfylls inom två år har kommunen rätt att ta tillbaka magasinen. I förslaget finns dock en ny klausul, nämligen att företaget i så fall inte bara får tillbaka köpeskillingen, utan även 90 procent av kostnaderna för de arbeten som utförts på fastigheten.

– Det gör man för att det finns en återgångsklausul, annars skulle de förlora alla pengar. Det finns ingen bank som skulle ställa upp på det, säger tekniska nämndens ordförande Håkan Rönström (M).

De tidigare ägarna hade också en återgångsklausul, men inget avtal om att få tillbaka 90 procent av kostnaderna.

– Det diskuterades aldrig då, säger Håkan Rönström.

Han vill egentligen inte säga så mycket om saken i dagsläget, utan vill avvakta diskussionen i tekniska nämnden.

– Jag hoppas att vi kan vara en enig nämnd, oavsett vilket beslut det blir.

Men tidigare var du för en förlängning av avtalet.

– Jag har varit för att de ska genomföra projektet, för att privata ägare skulle göra den investeringen och inte kommunen. Nuvarande ägare hävdar att de kan genomföra det och få ekonomi på det, säger Håkan Rönström.

Anledningen till att företaget hittills inte har gjort så mycket är att fastigheterna är svårare att renovera än man kanske trodde, enligt Håkan Rönström. Dessutom är det dyrt.

– Att riva och bygga nytt skulle bli billigare, men det gör man inte med kulturfastigheter, säger han.

Han påpekar att det är bråttom att ta tag i saken och börja renoveringen.

– De står och förfaller, det ser mer och mer bedrövligt ut. Det måste hända något nu.

Bengt Sahlin (MP) hade på onsdagen inte hunnit läsa handlingarna till nämndens sammanträde och ville därför inte kommentera saken.