Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart återupptas saneringen

Ingen vet om skärgården kommer att vara ren till badsäsongen.

Sedan mitten av januari har saneringen av råtallolja i Söderhamns skärgård gått på sparlåga. Just nu arbetar sex personer med att ta upp oljan.

– Vi har gjort punktinsatser, till exempel försöker vi göra klart badplatsen på Skatön så fort som möjligt så att det i alla fall finns ett badställe att gå till, säger Leif Östman, ansvarig för saneringen av land.

Men kommunen står i startgroparna för att kunna återuppta det stora saneringsarbetet så snart som möjligt. Men innan vintern har släppt sitt grepp och isarna gått upp är det lönlöst.

– Vi bevakar det här dagligen. Vi vill verkligen komma igång så fort som möjligt, säger kommunens tekniske chef Lars Stål.

Att göra rent efter den kletiga oljan tar lång tid. Det handlar framförallt om att skrapa, borsta och torka bort så gott det går.

– Mycket kan också hända under vintern och smältningen. Jag hoppas på att mycket av oljan har självsanerats, säger Ingrid Håstrand. Hon arbetar på Havs- och vattenmyndighetens oljejour och fungerar som kommunens rådgivare vid saneringsarbetet.

Kommunen kommer under april att kalla till ett informationsmöte om saneringsarbetet. Man kommer också att skicka ut information till fastighetsägare i skärgården.