Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är dialekterna ett knapptryck bort

En bok där man kan lyssna på olika dialekter genom att trycka på en knapp på boken håller just nu på att ta form.

Bakom projektet står Fredrik Lindström, kanske mest känd som författare, programledare och komiker. Han har tidigare skrivit böcker om svenska språket: "Världens dåligaste språk" och "Jordens smartaste ord", men nu tar han det hela ett steg längre med "Dialektboken".

Bonnier Fakta planerar utgivning av boken 2017 och för att samla ihop dialekter som läsaren ska kunna lyssna på i den medföljande ljudmodulen efterlyste förlaget personer som kunde spelas in när de pratade mål från hela landet.

Sören Monvall, bördig från Kall i Åre kommun, men boende i Stockholm, var en av många som nappade på förslaget och träffade Fredrik Lindström i inspelningsstudion.

– Min bror Donald Monvall såg en annons att de sökte folk som kunde prata olika dialekter, så vi gick dit tillsammans. Fredrik Lindström satt med oss i studion och sa åt oss att vi skulle prata på med varandra och så spelade de in under tiden, berättar Sören Monvall.

Han har bott i Stockholm hela vuxenlivet, men pratar fortfarande mål med Donald när de träffas.

– Jag har hus kvar i Kall och är där med jämna mellanrum. Beroende på vem jag träffar där pratar jag mål. Men inte med de yngre, de kan inte eller så vågar de inte. Jag är uppvuxen med att prata jamska, det är mitt modersmål.

När Sören Monvall gick i Folkskolan i Kall pratade eleverna mål.

– Men ju längre bort från Kall jag kom, desto mindre mål blev det. Redan i Järpens realskola blandades det upp eftersom det kom elever från andra orter. Vi var tvungna att hitta ett gemensamt språk så att vi förstod varandra, säger Sören Monvall.

Han tycker att det är bra att "Dialektboken" kommer ut. Att dialekterna bevaras.

– Jag uppfattar det som att dialekterna är på väg bort, så när det nu fanns någon som var intresserad, som Fredrik Lindström, var det självklart att ställa upp och prata, säger Sören Monvall.

Susanna Carlsson 063-16 16 30 susanna.carlsson@mittmedia.se