Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snällare av snö

Nu snackar vi väder igen. Överallt. På hemsidor, på sociala medier. Med grannen när vi försöker hitta våra bilar. Med pendlarkompisar som godmodigt tar upp stickningen när tågen är försenade. Med stressade tågvärdar som inte gärna kan ta på sig skulden för att flygtrafiken är inställd.

Annons

Kakbaken på Facebook har fått lämna plats åt insnöade altaner och vänner vittnar om att de inte ens får upp ytterdörren utan "tvingas" jobba hemifrån.

Stockholmarna vill gärna hävda att de råkat ut för värsta snökanonen i mannaminne och vi ler i mjugg. Visst.

De bodde inte i Gävle 1998 när helikoptrarna snurrade runt kvarteren, bandvagnarna hämtade sjukvårdspersonal i ytterområdena och affärerna annonserade: Vi har mjölk!

Förutom att inga kommunikationer fungerade så att jag fick plocka fram sparken till jobbet, dyker två minnen upp: Snön bäddade in oss i en mycket behaglig tystnad och alla människor blev vänliga och hjälpsamma.

Jag skottade fram en 82-årig granne som darrande utbrast "Gud välsigne dig" när hon äntligen fick upp en glipa.

Ett hemtjänstbiträde berättade hur hon förtvivlat pulsat genom snön till sina gamlingar och till slut fastnat i en driva. Hon skämdes för att hon då börjat gråta av utmattning men blev så klart utnämnd till hjältinna efter intervjun.

Alla log förstående mot varann där vi traskade bilgata upp och bilgata ner. Klädda i den ena polarmunderingen fulare än den andra.

Det är klart. Det fanns fortfarande surgubbar som ringde och var ilskna över att de inte fått någon morgontidning.

Inte en tanke på att om de själva inte tog sig ut, hur skulle ett stackars tidningsbud hitta till deras brevlåda?

Ibland undrar jag om det är samma gubbar som sitter och spyr ur sig galla på nätet i dag.

När statsministern förhindrades att komma till Hudiksvall här om dagen, för att alla flyg var inställda, kom genast en kommentar som insinuerade att han inte ville blöta ner sina lackskor. Lackskor?

Själv har jag bara i dag kallats för extremist, främlingsfientlig (?) och lögnare. Och det är ingenting mot hur det lät i somras: Pisslyna, hora, hoppas du är barnlös, hoppas du blir våldtagen och så vidare.

Det finns många hjältar därute just nu som plogar, röjer, skottar och hjälper nödställda.

Greppa en skovel du också, om du känner att näthatet börjar ta över ditt förstånd. Snön kanske gör dig snällare.

Mer läsning

Annons