Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snackisar som kommeratt prägla Ljusdal 2010

/

God morgon Ljusdal! Det nya driftsbolaget på Stenegård går back.
Östernäsområdet ska planeras, byggas och utvecklas. Bryggeriet kanske blir nytt museum och aktivitetshus. Kommunförvaltningen står inför den största omorganisationen på mången god dag. Ja, nu börjar årets snackisar ta form.

Annons

Lägger vi dessutom till missnöjet som börjar ta form hos de boende i närheten av industriområdet Bränta och bandy/evenemangshall eller inte på Östernäs lär vi klara oss ett tag. Härligt! Härligt att det händer saker och härligt att det finns ett engagemang. Oavsett om man vill engagera sig i alla de här frågorna eller bara i enstaka är just engagemanget det som driver hjulen vidare.

Om man ska våga sig på en titt i kristallkulan inför 2010 tror jag att den största snackisen, men inte säkert den mest infekterade, kommer att bli Östernäsområdets vidare öden. Många har högt ställda förväntningar på att Ljusdal äntligen ska få någonting att vara stolt över i centrum. Ja, någonting som blir den naturliga samlingsplatsen.

Synpunkterna och medborgarexperterna kommer att vara många, i stort sett alla kommer att ha en åsikt om de planer som presenteras under senvåren/försommaren. Spännande. Kulan är halvmörk i botten, jobbigare och en aning mer infekterad blir turerna kring Stenegård.

Men så länge driftsbolaget pumpar in egna pengar kommer den stora massan att tiga. Det finns dock en falang som inte gillar hur emissioner och ekonomisk styrka påverkat ägarförhållandet i driftsbolaget. Smågrinigt ämne.

Här krävs en publik framgång för att få riktigt med vind i seglen. Bryggeriet är än så länge en så kallad solskenshistoria. Förslaget som poppade upp från en centerpolitiker visade sig vara en riktig höjdare. Yes! Äntligen en bra lösning på sorgebarnet museet och bristen av kulturytor (barnteater, utställningslokaler etc).

Här ser det ut som om favoriter i repris kan bli verklighet. Vem minns inte Järvsö Fritid AB med folket och näringslivet som aktieägare. Ett tips bara; skriv om slutet på den sagan. Spännande och realistiskt projekt.

Betydligt svårare är det att bedöma den så kallade omorganisationen i den kommunala förvaltningen. Herr Penning har hittills, skickligt och sansat, lotsat den här frågan till ett läge då den börjar ta konkret form. Att via naturliga avgångar minska antalet i organisationen ser i dagsläget utan att vara tämligen infektionsfritt.

Ska i vilket fall som helst bli spännande att följa såväl den byråkratiska som politiska förändringsprocessen i Ljusdal. Helt gnisselfritt blir det nog inte. Missnöjet från de närboende i Bränta är en ganska knivig nöt att knäcka.

Medborgare som inte trivs och anser sig störda när de styrande anser att man expanderar och exploaterar mark för att utveckla näringsgrenar är som sagt inte helt enkla att hantera på ett bra sätt. Finns också en tendens att den här sortens det-handlar-om-vår-livskvalitet-frågor blir mycket infekterade under resans gång. Vi får se.

Slutligen bandy: hall eller inte? Stor eller liten? Frågan kvarstår och kommer naturligtvis med i stora Östernäskonceptet. Just nu känns förbundets ytterst tveksamma hantering av poängavdrag kontra böter vara det som upprör bandyljusdal.

Som vanligt visar förbundet sig från sin sämsta sida. Virrigt och oklart och tyvärr med dålig eftersmak.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons