Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbmat och vakna timmar

Gemenskap och prispengar lockade till en lång helg framför datorskärmarna.

Längst in på Verkstäderna har en av salarna förvandlats till ett stort datornätverk. Längs långbord står över ett åttiotal datorer sammankopplade och belysningen från skärmarna är de enda ljuskällorna i det annars kolsvarta rummet. Sladdar virvlar sig runt bordsbenen, läskburkar är staplade i högar och godispapper ligger strödda vid sittplatserna. I ett hörn ligger en kille och sover med en dunjacka uppdragen över ansiktet. Det tar på energin att vara vaken i två dygn och lana. Ett åttiotal ungdomar kom till årets första lan Gameground.

– Det här är en socialare form av att sitta vid datorn. Man träffar andra och delar saker från varandras datorer. Det blir som en mötesplats, säger Ronny Sandström, som är med och arrangerar evenemanget.

Gameground hålls för femte året och brukar ha mellan 50 och 100 deltagare. Deltagarna gör upp i strategispelen Counter strike Go och League of legends. Prissumman på 10 000 kronor är förstås inte helt ointressant för ungdomarna.

– Vi vill lyfta e-sporten, den blir större och större. Målet är att vi inte får plats här på Verkstäderna sen, utan behöver flytta till en större lokal. Vi har en massa idéer, säger Ronny Sandström.

Lanet är helt alkohol- och drogfritt och det är en viktig del av arrangemanget.

– Man ser många 14-åringar som dricker på helgerna. Här blir det visserligen mycket snabbmat och vakna timmar, men det är ändå bättre än att ungdomarna springer runt på stan med en sjuttis, säger Ronny Sandström.

Andreas Englund och Oliver Nord från Ljusne spelar Counter strike Go och har just nu överläge mot sitt motståndarlag.

– Det är gemenskap och kul att träffa nytt folk, säger Andreas Englund.

En bit bort sitter William Nyberg och William Wallin vid sina skärmar.

– Vi spelar hemma typ varje dag. Men det är lite mer socialt att komma hit och spela, säger William Nyberg.

Den som tror att det bara är att slänga upp några bord och stolar för att arrangera ett lan tar fel. Ungefär ett halvår krävs för planering, berättar Ronny Sandström. Och då ingår sponsor- och bidragsfixande, transporter, att bygga ihop nätverk, kablar och el som klarar av att försörja upp till 100 datorspelande ungdomar i två dygn.

– Man kan liksom inte bara sätta in en kabel i eluttaget i väggen och tro att det ska funka. Vi är inga proffs, men har lärt oss en massa av att göra detta, säger han.