Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbhetsgaranti hos Transportstyrelsen

/

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. För att få bättre service och en effektivare verksamhet flyttades alla hantering av körkortsärenden vid årsskiftet från länsstyrelserna till Transportstyrelsen.

Annons

Fortfarande ett drygt halvår efter övertagandet sliter Transportstyrelsen med stora problem med väntetider, något som naturligtvis i första hand drabbar alla dem som ska ta körkort. Idag tar det mer än en månad innan ett enkelt ärende om körkortstillstånd handläggs och och två månader för att handlägga en vanlig ansökan om handledarskap för den som till exempel ska vara handledare åt sin son eller dotter som ska försöka ta körkort.

För mer komplicerade ärenden, där Transportstyrelsen måste göra en mer omfattande utredning eller hämta in uppgifter från andra myndigheter, kan väntetiderna på ett besked vara ännu längre.

Transportstyrelsen skyller på att det fanns oväntat många oavslutade ärenden på länsstyrelserna när Transportstyrelsen tog över ansvaret den 1 januari. Det kan säkert stämma. De ärenden som skulle försvinna från länsstyrelsen kanske inte kändes lika angelägna att bli klara med under december, som de som länsstyrelsen skulle ha ansvar för även efter nyårsdagen. Det är inte en särskilt förvånande effekt och borde naturligtvis ha varit något man räknade med när man planerade övertagandet.

Förutom långa handläggningstider har Transportstyrelsen också haft problem med timslånga telefonköer och att personer som skickat e-post till myndigheten inte har fått svar på sina mejl.

Under senare år har kraven blivit allt större när det gäller körkort. Idag krävs inte bara intyg och utbildning av den som ska ta körkort för bil, även den som ska köra moped med maxhastigheten 25 km/h måste ha förarbevis och den som vill köra en så kallad EU-moped måste ha körkort. Dessutom måste också den som ska vara handledare, oftast någon förälder, gå en utbildning. Från och med i höst krävs dock inte en ny utbildning för varje barn, utan den utbildningen gäller i fem år.

Alla dessa skärpningar har naturligtvis ett gott syfte. Sammantaget innebär det dock att det blir svårare att få körkort, något som också påverkar möjligheten att till exempel få ett jobb. Det är därför viktigt att man försöker göra så mycket som möjligt för att underlätta för unga människor att ta körkort, utan att det påverkar trafiksäkerheten.

En sådan viktig punkt är att själva administrationen kring körkortstillstånd, körkortsutbildning och körkortsprov görs så enkel och smidig som möjligt. Då är det inte acceptabelt med månadslånga väntetider för att bli godkänd som handledare eller få sitt körkortstillstånd.

När staten ska få andra att uppföra sig på ett önskat sätt talas det gärna om garantier och ekonomiska styrmedel. Kanske är det något liknande som behövs också för att få ordning på köproblemen hos Transportstyrelsen. Ett vanligt ärende för att få ett körkortstillstånd, utan behov av särskilda medicinska eller andra undersökningar, borde inte ta mer än en vecka. Det kanske är dags för en snabbhetsgaranti hos Transportstyrelsen – den som har sin ansökan i ordning, med alla papper och intyg, och som inte fått ett beslut inom två veckor ska helt enkelt få tillbaka avgiften för körkortstillståndet eller för godkännandet som handledare. Det vore en snygg gest och en tydlig utfästelse från regeringen.

Johan Örjes

Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons