Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare hjärtvård kan rädda liv

När hjärtinfarkten är ett faktum räknas varje minut. Om det tar för lång tid innan den som drabbats får vård, blir skadorna på hjärtat livshotande. Trots detta är det i Gävleborg bara sex av tio, 59,5 procent, av de som drabbats av en större hjärtinfarkt, som får behandling i tid.

De större hjärtinfarkterna, så kallade ST-höjningsinfarkterna, utgör drygt en fjärdedel av alla hjärtinfarkter.Tyvärr ser det illa ut även i resten av Sverige. Målet – att 90 procent av hjärtinfarktspatienterna med större infarkter ska få kärlöppnande behandling inom den tid som de nationella riktlinjerna rekommenderar – är det i dag inget landsting som uppnår.

Det framgår av nya uppgifter från de svenska hjärt-kärlregistren, Swedeheart, som Hjärt-Lungfonden presenterar i Hjärtrapporten 2011.Den kärlöppnande behandlingen innebär att blodflödet i ett tilltäppt kärl återställs genom ballongvidgning eller proppupplösande läkemedel.

Tiden till behandling är avgörande – för varje halvtimme som går ökar dödligheten med tio procent. Många års intensiv forskning har lett till utvecklade och förfinade behandlingsmetoder. Men så länge det finns brister i vårdkedjan kommer forskningens resultat inte helt och hållet patienterna tillgodo.

Årligen drabbas cirka 1 400 kvinnor och män i Gävleborg av hjärtinfarkt, och cirka 350 av dem dör. För att fler ska överleva måste vården spara minuter i varje moment – från ambulansutryckningen till att behandlingen sätts in.

För det första behöver allmänheten veta att man omedelbart ska ringa 112 vid en misstänkt hjärtinfarkt. Att ta sig till sjukhuset på egen hand är inget alternativ – då kan det vara för sent. För det andra bör ambulansen ta EKG på alla med misstänkta symptom.

Om det visar sig vara hjärtinfarkt bör ambulansen åka direkt till hjärtintensivavdelningen eller operationsavdelningen, i stället för omvägen via akuten. Behandling med trombolys bör sättas in redan i ambulansen, där det är aktuellt.

Ju tidigare den livsviktiga behandlingen kan sättas in, desto större chans att den drabbade överlever. Varje sjukhus behöver se om det finns fler sätt att höja beredskapen, och i vilka moment som minuter kan sparas. Det finns många goda exempel i landet att inspireras av.

En del åtgärder kommer att vara enklare att genomföra, andra kommer att ta tid. Ju förr Landstinget Gävleborg börjar se över sina rutiner, desto fler liv kan räddas.

Staffan Josephsson

generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson,

ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel