Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb släckningvid Sunnangården

Det var ren tur att Ida Bäcklin-Hansson tittade ut genom köksfönstret hos en av pensionärerna. Hon såg då att det brann för fullt i ett plastbord på en av altanerna i grannhuset.

– Jag brukar inte vara inne i köket vid den tiden. Men den här gången gick jag och vattnade blommorna. Det var då jag såg hur det brann i plastbordet, säger Ida Bäcklin-Hansson.

Den dramatiska scenen utspelade sig i ett av gruppboendena vid Sunnangården i Alfta i lördags. Tack vare Idas observation och sedan hennes snabba släckningsinsats tillsammans med arbetskollegan Ingmarie Hallstensson kunde de få bukt med elden.

– Ingmarie gav mig en brandsläckare, när vi tillsammans sprang ner till suterrängvåningen. Hon ringde 112 och jag fortsatte genom vår personallägenhet ut på altanen och in på den intilliggande altanen med det brinnande bordet.

– Jag möttes av en meter höga lågor. Det brann på bra. Men det räckte inte bara med att använda brandsläckaren. Vi fick vända bordet upp och ner och kväva elden med en filt, som Ingmarie hade fått med sig.

Eva Eliasson-Ring är enhetschef vid Sunnangården.

– Dom gjorde verkligen en stor insats. Risken var stor att elden hade spridit sig uppåt via altanräcken i huset med ett gruppboende och flera pensionärslägenheter. Det var väldigt bra att branden upptäcktes och de kunde släcka den så snabbt. Dom gjorde precis det som skulles, säger Eva Eliasson-Ring.

Även från räddningstjänsten fick Ida och Ingmarie beröm för sin snabba insats.

Orsaken till branden är troligtvis rökning och fimp/fimpar som började glöda igen i det torra och soliga vädret. Ida beskriver att det var väldigt hett av solen ute på altanen.

Hyresgästen låg och vilade och såg inte att det hade börjat brinna på bordet.