Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smygpremiär på Avholmsberget: "Vi ville inte att det skulle stå tomt"

När den vandrande artisten Per Stiko Larsson passerade på Kristi himmelsfärdsdag blev det en bra anledning att smygöppna restaurangen på Avholmsberget. Nya arrendatorer är Svanbackens strandhotell i Delsbo

Läs mer: Nu är kontraktet påskrivet - de tar över restaurangen på Avholmsberget

– För mig är Avholmsberget en underbar utsiktsplats och vi ville inte att det skulle bli tomt här, säger Chrille Sidfäldt vid Svanbackens strandhotell.

Han var på plats under smygöppningen på torsdagen men officiell öppning blir det inte förrän den 20 maj. Förberedelserna för övertagandet har varit intensiva och allt som oftast har det kommit människor och ryckt i dörrarna för att komma in berättar han.

– Därför är det roligt att smygöppningen blev så fullsatt att vi fick sätta upp människor på väntelista i fall det skulle bli någon plats över, säger Chrille Sidfäldt.

Anledningen till smygöppningen var Per Stiko Larsson. Han är en artist som under de senaste fem åren vandrat till sina spelningar i syfte att samla in pengar till SOS barnbyar. Årets vandringsturné inleddes i Sundsvall och på onsdagen spelade han på Gräsåsens trädgårdskafé i Hassela. Det blev dyra jobbiga mil att vandra till Avholmsberget, en vandring som avslutades med en rejäl uppförsbacke.

– Jag är faktiskt litet sliten nu, men det blir en kort vandring på fredag till Delsbo, säger Per Stiko Larsson.

Hans vandringsturné går sedan vidare till Ljusdal, Järvsö och Bollnäs. Under sina vandringsturnéer har han samlat in 700 000 kronor till SOS Barnbyar och målsättningen med året sex veckor långa turné med 41 spelningar är att nå över en miljon insamlade kronor.

– Vad jag får ut av vandringsturnén är att jag får se landet i maklig takt, kanske se en älg och så får jag möta en publik som jag annars inte hade träffat, säger Per Stiko Larsson.

Turnén sträcker sig över 90 mil som artisten vandrar, men han skulle aldrig komma på idén att ta en söndagspromenad.

– Jag går nu, men jag är inte den typen som tar en långpromenad utan att att ha något annat syfte, säger Per Stiko Larsson.

Hans turné går att följa på dt.se och konserterna i Hälsingland kan du se på helahälsingland.se.