Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smurfen utan egenskaper

Glasögonsmurfen är smart, Muskelsmurfen stark, Sprattsmurfen rolig och Smurfan är tjej. Rätt harmlöst kanske, men tyvärr är inte Smurfans situation en tecknad illusion.

Annons

Innan man vet ordet av är man "den kvinnliga ledamoten", "den unga tjejen" eller kort och gott "tjejen", trots att det känns irrelevant i sammanhanget.

Det kan tyckas oväsentligt, men med epitet kommer förväntningar och förväntningar innebär ansvar. Om alla räknar med att man ska vara rolig, drar man ett skämt. Om alla primärt ser en som tjej, är man det – trots att "egenskapen" är rätt svår att sätta fingret på. "Är det någon som vill ha mera kaffe?" är liksom inte min melodi.

Fördelen killar har – när de blir kategoriserade efter sina egenskaper och färdigheter – är att de, åtminstone delvis, kan påverka situationen och således även bilden av sig själva. "Namnen" kan dessutom överensstämma med självbilden.

Man kan mycket väl se sig själv som smart, stark och rolig, medan få – om ens någon – går runt och tänker på sig själv främst som "kille" eller "tjej". "Den kvinnliga polisen" är du bara i omgivningens ögon. På samma sätt beskriver varken "den manlige polisen" eller Muskelsmurfen sig själva som just killar.

Med ett epitet följer dessutom en outtalad experttitel. Precis som Glasögonsmurfen antas kunna lösa avancerade problem, förväntas jag med ojämna mellanrum kunna svara på "hur tjejer ser på det här". Som om vi – halva jordens befolkning – vore en homogen grupp.

Som lojal gruppmedlem ska man även glädjas när någon i "gruppen" briljerar: "Vad kul, nu har landets kvinnor fått sin första partiledare som de kan identifiera sig med". Var det några killar som samlades i en härlig "etnisk svensk manlig medelklass"-gemenskap när Fredrik Reinfeldt blev statsminister? Eller utlyste gruppsorg när Göran Persson lämnade över till Mona Sahlin?

Enligt sagan lever Smurfan i "Det glömda landet". Där ser alla – utom hon och Gammelsmurfen – likadana ut. Skillnaderna finns istället på insidan. Verkligheten – "Det ihågkomna landet" om man så vill – är betydligt mer komplex.

Det är för viktigt för att glömmas bort.

Mer läsning

Annons