Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smörbrist när fler väljer fetare mat

Det blir allt vanligare att hyllan med smör gapar tom i affärernas mejeriavdelningar.

När fler väljer fetare mejeriprodukter är smörbristen ett faktum.

– Vi har periodvid haft stora problem att få hem smör, speciellt från Milko och Arla, säger Icahandlaren Olle Nyberg i Söderhamn.

När kunderna kommer till hans butik på E-center får de ibland åka därifrån smörlösa eftersom Icas leverantörer helt enkelt inte har något smör att sälja till butiken.

– Vissa stunder har vi stått helt utan smör. Men så fort det finns försöker vi så gott det går att köpa upp så mycket som möjligt, säger Olle Nyberg.

Anledningen är att svenskarna köper allt fler feta mejerivaror. Det kan vara en konsekvens av vissa populära dieter som förespråkar ett lågt intag av kolhydrater, men som däremot rekommenderar mycket fett i kosten.

När många köper produkter som grädde, crème fraiche och yoghurt räcker inte den svenska mjölkproduktionen till.

– Fettet som finns i den mjölk som produceras räcker inte till för att tillverka alla mejerivaror och den inhemska mjölkproduktionen minskar dessutom för varje år, säger Lennart Holm, som arbetar med statistik och marknadsanalyser på branschorganisationen Svensk mjölk. De engagerar flera mejeriföreningar som tillsammans står för 98 procent av Sveriges mjölkproduktion.

Men än verkar inte smörbristen vara akut. Kristin Hellbom, som är färskvaruansvarig på Willys i Söderhamn har inte haft svårt att få tag på smör.

– Jag hade precis en leverantör som frågade om det, men vi har inte märkt något. Vi har inga problem med smöret, säger Kristin Hellbom.