Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittan sprider sig på fyra till sex veckor

Hittills har elva fall av svininfluensa konstaterats bland Gävleborgs 270 000 invånare.

– När smittan fått fäste kommer vi att märka det genom att många är hemma från skolan eller arbetet, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Det går än så länge inte att säga när smittan på allvar fått fäste i Gävleborg.
– Vi vet att den kommer att komma hit, men inte när. När den väl fått fäste får den stor spridning inom fyra till sex veckor.
De första vaccinationskurerna levereras först i slutet av september. Det kommer att dröja månader innan hela befolkningen fått de båda doser de ska ha.
– Men även om smittan kommer tidigare är det viktigt att vaccinera. 60–70 procent blir inte smittade och det kan komma en ny våg om ett halvår eller så.
Bara de som är allvarligt sjuka uppmanas att uppsöka sjukvården. Ändå anser Signar Mäkitalo att landstinget kommer att kunna ha kontrollen över antalet influensafall.
– Om den sprider sig på en skola eller arbetsplats blir förmodligen någon allvarligare sjuk och kommer till sjukvården så att vi får ta prover på dem. Ett antal hälsocentraler, barn- och infektionskliniker gör på Smittskyddsinstitutets uppdrag tester även på dem som kommer utan att vara dåliga. De ska hjälpa till att ge en bild av spridningen.