Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smileys hjälper kommunen: ”Man får skryta lite om sin bygd”

Nu är första stegen tagna i den nya översiktsplanen. Invånare i Sandarne och Vågbro var först ut att berätta hur de vill forma sina samhällen.

Det fanns en viss oro hos Söderhamns kommuns samhällsplanerare Eva Widergren och Ingemar Olofsson när de kom till Östanbogården för att höra hur invånarna i Sandarne vill ha det i framtiden.

Läs mer: Söderhamn satsar på ortsdialoger: "Vi vill ha med medborgarna"

– Det är bara tre anmälda, men jag har beställt 15 smörgåsar, säger Eva Widergren.

Men oron skingrade sig snabbt, när mötet började hade 23 personer bänkat sig för att leverera åsikter och dela på fikat.

Läs också: Vårdkoncern vill bygga på tomma tomter i Söderhamn

Och nog hade Sandarneborna synpunkter. De smileys som delades ut klistrades upp på kartor i olika grupper.

– Man ska bygga en restaurang på kullen, och vi har idéer om Gussistugan och vi ska bjuda in de nya svenskarna, säger Nils Rundkvist.

Christer Ödman vill ha en säkrare infrastruktur för barnen.

– Det som är otäckt är när de flyttade skolan till andra sidan vägen, skolbarn måste ta sig till skolan säkert, säger han.

Anledningen till att översiktsplanen ses över är att den förra är tio år gammal och som exempel sträcker sig befolkningsprognoserna bara till 2012. Den gången gjordes ingen bred satsning, däremot var det en stor dialog i visionsarbetet 2012 som mer var en tillväxtplan, enligt Ingemar Olofsson.

– Men ska man nämna nåt som hänt efter synpunkter från dialoger, så är det vägar, våtmarken och naturreservatet på Storjungfrun, säger han.

Fokus den här gången ligger på vad som är unikt för orten, mötesplatser, plus och minus och framtiden.

– Det här är en resa jag hoppas vi kan göra med medborgare och näringslivet, säger Eva Widergren.

Läs också: Marken är för dålig – bandyhallen måste byggas på annan plats

I stutänden är det politikerna i kommunfullmäktige som beslutar vad som kommer att ske med önskemål och synpunkter. Materialet ska sammanställas under hösten.

Och nu finns åtminstone förslag från Sandarne och Vågbro, resterande tio orter har sina möten utspridda fram till den 7 juni då förslagsresan avslutas i Stugsund och Söderhamn.

Vilken betydelse har såna här möten?

– Man får skryta lite om sin bygd och jag tror att det finns en vilja att lyssna på oss, säger Birgitta Haglund.