Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar för häftigt snöfall – lastbilar fast på vägarna

Ett stort lågtryck nära Island har gett blåsigt väder i hela landet och Hälsingland är inget undantag. På tisdagsmorgonen gick SMHI också ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall. Den gäller fram till onsdag morgon.

Annons

Det enorma lågtrycket vid Island har piskat upp vinden rejält i dagarna. På flera håll i landet har mycket hårda vindbyar på mellan 21-24 sekundmeter dragit fram och ställt till.

På onsdagsmorgonen fick flera lastbilar stopp vid utfarten till E4 vid Hagmyren, norr om Hudiksvall.

Bland annat fick räddningstjänsten rycka ut i Hudiksvall på tisdagskvällen då en skolbuss blåste av vägen.

SMHI gick ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall i Hälsingland fram till onsdagsmorgonen med snömängder på upp till 20 cm. Därefter avtar intensiteten men det kommer fortsätta att snöa.

Här får du koll på vädret i just din kommun

Bollnäs

Nordanstig

Söderhamn

Ovanåker

Ljusdal

Hudiksvall

Vidare i landet har varningarna stått som spön i backen: Dalarna, Värmland, Bohuslän, Göteborg, Blekinge är bara ett axplock av de områden som det isländska lågtrycket ställer till det i.

I norra Lappland blåste det orkanstyrka under måndagen och SMHI utfärdade en klass 2-varningar för hårda vindar i norra Lapplandsfjällen och i Jämtlandsfjällen på tisdagen.

Definition för Varning klass 1 snöfall:

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.