Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småstadsliv på 30-årsfirande marknad – men konkurrensen är stenhård

Bergviksmarknaden storsatsar sista helgen i juli när den fyller 30 år. Nya generalen Mia Nylander släpper bromsen och gasar på. Dragplåstret blir Småstadsliv – men striden om publiken är stenhård.

En av sommarens marknader, som numera blivit en klassiker, är Bergviksmarknaden. I år sprider evenemanget glädje för 30:e året.

Läs också: Småstadslivs avslöjande om Söderhamn: "Jag var den siste flygledaren där"

Besökarna kommer att kunna gotta sig bland korvar, lokala varor och massor av evenemang under den sista helgen i juli.

Än så länge är det de stora bitarna som är färdiga, pusslandet fortsätter och än återstår arbetet med detaljerna, men det är en satsande marknad med nytillträdde marknadsgeneralen Mia Nylander i spetsen.

Läs även: Bergvik är Mia Nylanders paradis: "Jag tror på att vattna där man står"

– Ett av kraven om jag skulle bli general var att vi måste tänka om. Man kan inte bromsa i en uppförsbacke, man måste gasa, säger hon och fortsätter:

– Det här ska bli en stor grej. Det blir en massa kringaktiviteter. Vi ska ha SM i yxkastning och det blir en familjedag på söndag med Mojje på scenen. Men det stora dragplåstret är Småstadsliv, som kommer på lördagen.

Att marknaden lyckats få Småstadsliv till den lilla orten, hängde på månader av förhandlingar.

Läs mer: Nya tag för Bergviksmarknaden

– Det känns jättebra, de senaste åren har det varit mycket lokala artister. Jag är nervös över att ha dragit på för stort, men jag upplever att det är ett stort intresse.

Många vill ha biljetter, säger Mia Nylander.

– Men vi har inte hunnit trycka några än.

Vad som däremot tynger något är att många arrangörer i Hälsingland av någon anledning fastnat för sista helgen i juli, förmodligen de evenemangstätaste dagarna i sommar.

Hur ser du på att Bergviksmarknaden krockar bland annat med Karlslundsfestivalen, Hudikkalaset , Mat & Malt, Persmässan , och Söderhamns skärgårdscruising.

– Marknaden har alltid legat den här helgen. Vi är medvetna om att det händer mycket den helgen. Det är synd att man inte samarbetar mer, alla får samma problem. I stället för konkurrens skulle vi hjälpa varandra att dra hela Hälsingland. Med dialoger skulle det gå, men alla sitter väl i sina kammare, säger Mia Nylander.

Det blir en smygstart på fredagskvällen med Streaplers som spelar på den populära dansbanan. Marknaden slår upp portarna på lördagen med tivoli, knallar, uppträdanden, yxkastning, lotterier, tävlingar och Småstadsliv, bland mycket annat. Söndagen blir en familjedag med många gratisnöjen.

– Alla barn ska kunna komma, det ska inte kosta någon entré till uppträdanden.

Hittar turister och nyfikna till Bergvik?

– Det hoppas jag verkligen. Det är upp till folk att komma till länets metropol den helgen, säger Mia Nylander.