Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små valdistrikt försvaras

Valdistrikten Ramsjö-Hennan och Los-Hamra är för små enligt nya vallagen. Men Ljusdals kommunpolitiker kräver dispens för att de ska få vara kvar vid nästa års val.

Kommunstyrelsens allmänna utskott hade frågan uppe på tisdagen.

Enligt nya vallagen ska valdistrikten omfatta 1 000-2 000 röstberättigade. Men kommunen hävdar att vissa distrikt måste få dispens av länsstyrelsen eftersom kommunen är stor till ytan och att det därför skulle bli långt till vallokalen om lagen skulle följas till punkt och pricka.

Allmänna utskottet stöder valnämndens förslag att Ljusdals kommun ska få behålla valdistrikten från EU-parlamentsvalet som redan då hade förändrats till nackdel för Kårböle, Hamra och Hennan som försvann som fristående valdistrikt.

Går allmänna utskotts förslag igenom blir det tre valdistrikt i Ljusdals kommun som har färre än 1 000 röstberättigade. Dessa är Ramsjö-Hennan (552), Los-Hamra (686) och Järvsö östra (839).