Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små maskiner kan ge fler jobb

När stormarna drog genom skogarna fick Bernt Jonsson fullt upp. Nu vill han förebygga inför kommande stormar, och rekognoserar marknaden för gallring med mindre skogsmaskiner.

Från att ha varit ett enmansföretag har Hassela skogsentreprenad vuxit och mångdubblat personalstyrka och maskinpark, i våras var det ett av de Eldklotsnominerade Nordanstigsföretagen. Att efterfrågan på företagets tjänster rakat i höjden beror till stor del på senaste årens stormar. Nu vill Bernt Jonsson, som i nuläget har 30 anställda, utöka och jobba mer förebyggande. I fredags lockade han dussintals besökare upp i Hasselaskogarna med små, smidiga skogsmaskiner.

– Hittills har det väl varit drygt 60 personer, från olika platser – de vill se vad den här kan göra, säger han, och pekar på en skördare liten nog att nära nog rymmas i en ordinär carport. Bredvid står Urban Lundström, försäljningsansvarig på Vindeln-företaget som sedan fem år tillverkar maskinerna diskussionen rör.

– Vi tog fram dem utifrån efterfrågan från kunderna och skulle förstås välkomna om vi kan hänvisa kunder hit för referenser.

– Efter stormarna inser många att de skulle gallrat annorlunda. Nu vill jag se om det finns efterfrågan på jobb som utförs med fordon som tar sig fram försiktigare. Ska man tänka långsiktigt, ta ansvar, och göra tidiga, mindre gallringar, är sådana här perfekta – de tar sig fram överallt, skadar inte marken och gör att man kan anpassa mer, säger Bernt Jonsson, som dock ser ett hinder:

– Jo, det finns ett problem – det kan bli svårt att hitta förare som vill köra dem. Många fokuserar bara på volym och kubik och ska ha de stora skördarna och skotarna...