Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små förändringar på bostadsmarknaden - trots turbulent år

Under hösten när finanskrisen slog till föll priserna på bostadsmarknaden, ett ras som delvis har stannat av tack vare räntesänkningar under våren. I landet i stort har bostadspriserna under de senaste tolv månaderna sjunkit, men i Hudiksvall har de i jämförelse med förra året i princip legat stilla.

Enligt siffror från Mäklarstatistik har fritidshuspriserna i Hudiksvall de senaste tolv månaderna stigit med en procent och villapriserna har legat stilla. Samma statistik visar att priset på både fritidshus och villor i Stockholms län under samma period minskade med sju procent. I landet i stort har villapriserna fallit med fem procent.

– Bostadsmarknaden i Hudiksvall är stabilare än den i storstadsregionerna. Här tar det längre tid att se konsekvenserna från en finanskris, därför har vi inte lika många toppar och dalar, säger Ann-Sofie Lundvall mäklare på Fastighetsbyrån.

Under hösten 2008 satte lågkonjunkturen in ordentligt med varsel och börsras och som resultat sjönk priserna på den konjunkturkänsliga bostadsmarknaden. Som motmedel sänkte Riksbanken vid årsskiftet styrräntan kraftigt och har sedan dess fortsatt att sänka den, vilket också har drivit ner bolåneräntorna. Det ledde till ett stopp på prisraset och satte igång marknaden igen. Den bilden känns till viss del igen av mäklarna i Hudiksvall.

– Hösten och vintern var väldigt trög, men i våras började det återigen vända uppåt och mycket av det berodde på ränteläget, säger Klas Söderlund på Mäklarhuset i Hudiksvall.