Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM kostar kommunen nära fyra miljoner kronor

I augusti 2015 blir Söderhamn värd för friidrotts-SM. Och det kommer att belasta kommunens ekonomi med flera miljoner kronor. Bland annat ska kommunen stå för två banketter som sammanlagt kostar 180 000 kronor.

Det är Svenska Friidrottsförbundet som tillsammans med Söderhamns idrottsförening och Söderhamns kommun arrangerar friidrotts-SM 2015.

Och det har skrivits ett avtal, där kommunen förbinder sig att stå för ett arrangörsbidrag på 300 000 kronor, och det betyder att man anställer en SM-general.

Kommunen ska även stå för två banketter – ett förbundsmöte för 300 personer där varje kuvert kostar 400 kronor och en "bankett vid tävling" för 150 personer. Den totala kostnaden landar på 180 000 kronor.

Den rödgröna majoriteten vill även lägga 150 000 kronor på marknadsföring av Söderhamn under tävlingarna, eftersom man tror att det på sikt kan gynna den ekonomiska tillväxten i kommunen.

Och så kommer det att bli. I onsdags klubbet kommunstyrelsen igenom beslutet att satsa totalt 630 000 kronor på Friidrotts-SM 2015. Pengarna tas ur kommunstyrelsens kassa för projekt och utveckling.

Dessutom måste idrottsanläggningen på Hällåsen uppdateras för 3,3 miljoner kronor inför tävlingarna. Det beslutet är redan taget.

Allianspartierna är inte helt överens med majoriteten när det gäller de ekonomiska satsningarna.

– Självklart vill även vi att kommunen genomför ett snyggt och värdigt SM, men vi är övertygade om att kostnaderna skulle kunna sänkas om vi använde oss av egen personal, säger Annika Persson (FP).

Alliansen anser att det finns anställda i kommunen som har kompetens som räcker för att bli SM-general och att man även skulle kunna klara en stor del av marknadsföringen via informations- och marknadsavdelningen.