Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM i friidrott utvidgas

Söderhamn står som värd för ungdoms-SM i sommar och senior-SM 2015 – och blir dessutom den första arrangören någonsin som involverar SM för funktionshindrade.

När Jan-Ove Waldner vann OS-guld 1992 i Barcelona, utan att förlora ett set, avgjordes Paralympics i Madrid. Det var de sista olympiska spelen där funktionshindrade tävlade på annan ort.

Nu sker samma förändring i den svenska friidrotten. Aldrig tidigare har deltagarna i SM för funktionshindrade hoppat, kastat och sprungit samtidigt som Johan Wissman, Michel Tornéus och Emma Green Tregaro. Men i slutet av sommaren kommer funktionshindrade friidrottare jaga medaljer på Hällåsen. Precis som de tävlande i ungdoms-SM.

– Söderhamns IF är en jättebra arrangörsklubb. Fungerar det bra i år då ska det även bli interagerat här vid stora SM 2015. Och det kommer sedan bli ett sådant upplägg framöver, säger förbundskapten Magnus Olsson.

Antalet funktionshindrande tävlande har under de tjugo senaste åren minskat från drygt 180 till cirka 30.

– Det har inte blivit någonting när vi har haft egna arrangemang. Jag tror att handikappidrotten kommer få ett rejält lyft tack vare att mästerskapen avgörs samtidigt. Det här är en stor möjlighet som vi ska ta vara på.

Mellan den 8 och 10 augusti avgörs ungdoms-SM och SM för funktionshindrade i friidrott i Söderhamn.