Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluttankat efter 50 år

Klockan nio på måndag förmiddag stängdes pumparna på macken i Kinsta för gott. Macken har ingen framtid enligt Statoil som stänger ett 100-tal mindre mackar över hela landet.

Distriktschefen Jan Lindgren vid Statoil fanns på plats när pumparna stängdes av på måndag förmiddagen.

– Vår bedömning är att macken inte har någon långsiktig möjlighet att överleva. Det finns en Statoilmack i Söderhamn, dit det är åtta km. En annan mack ligger i Mokorset. Det har också påverkat vårt beslut. De ligger helt enkelt för nära varandra.

En av de sista kunderna vid dieselpumpen var Lars Åke Magnusson från Sund som kom med sin skördetröska.

– Tröskan går 15 km i timmen så man vill inte åka så långt. Nu får jag ta diesel i dunkar hädanefter, säger Lars Åke Magnusson, som hade hoppats på en automatstation.

– Jag är besviken. För mig innebär det ett stort avbräck.

Ägaren Bertil Larsson som jobbar på macken sedan 1977 och övertog den på 90-talet är naturligtvis mycket besviken. Han hade hoppats på någon form av drivmedelsförsäljning och var beredd att göra egna investeringar.

– Nu blir det inte så. Statoil har bestämt att macken ska läggas ner. Själv fortsätter jag med butiken, säger Bertil Larsson medan hantverkare skruvar ner skyltar och pumpar.

Totalt kommer hundratals mindre mackar att gå samma öde till mötes som den i Kinsta. Samtidigt öppnar nya föreningsdrivna små mackar i glesbygd med hjälp av bland att bidrag från länsstyrelsen.