Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutlagat på Östra skolan

De minskade barnkullarna har skördat ännu ett offer.

Från och med årsskiftet slutar köket på Östra skolan att tillaga mat.

Den här veckan genomförs ett test där Östra skolans kök går från att vara tillagningskök, då all mat tillagas på plats, till att bli ett mottagningskök, som får mat levererad från ett storkök.

Anledningen är simpel – skolan måste spara pengar. Efter nyår ska systemet bli permanent.

– Det är en förändring för att möta budget, säger Camilla Salling, områdeschef för Norrtullsskolans kök, som lagar mat till det centrala skolområdet samt Vågbro.

Enligt henne ska förändringen inte bli en försämring.

– Maten kommer att lagas efter samma recept och med samma råvaror som förut, men det görs på Norrtull i stället.

När maten är färdiglagad levereras den sedan till slutstation, utan att kylas..

Testet som pågår under denna vecka är till för att kokerskan Monica Palmquist, som arbetat i köket på Östra skolan i 21 år, ska hitta nya rutiner i köket.

I stället för att byta arbetsplats till ett kök där hon får laga all mat har hon valt att stanna hos barnen på skolan. Monica Palmquist brinner för maten och har en stark relation till eleverna.

– De ger en så mycket. Jag är hellre kvar här och serverar färdig mat än flyttar, säger hon.

Vad kommer att förändras för din del?

– Förr kunde barnen komma in från rasten och säga "åh, det doftar så gott, vad blir det för mat?". Det kommer att försvinna nu.