Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutkört för Niclas Andersson

Niclas Andersson, Näsviken, en av Europas mest meriterade dragracers, slutar köra.
– Jag är färdig med det här nu.

Niclas Andersson, som fyller 44 år i år, har kört dragracing sedan han var 18 år.

På meritlistan har han fyra EM-guld i Pro stock, ett EM-brons i Top alcohol funny car, han har varit Top doorslammer-champion tre gånger, och har flera SM-medaljer i Pro mod.

Niclas tog SM-silver

Men nu är det slut.

Under ett antal år har Niclas dragits med ryggproblem, men inte värre än att han kunnat köra och jobba utan större begränsningar.

Att sluta köra är ett beslut som mognat fram stegvis.

– Det var meningen att jag skulle köra i år, men jag hade talat om för Magnus Petersson, som äger bilen, att det här skulle bli sista året.

De senaste nio åren har Niclas kört Magnus Peterssons 1951-års Chevrolet coupé i Pro mod. I slutet av säsongen 2015 beslutade de att satsa på att köra Europamästerskapet i år – men det blir alltså inte med Niclas Andersson bakom ratten.

– Vi har inte kört någon full EM-satsning med Pro moden tidigare, så jag var väldigt motiverad, det kändes som att det skulle bli ett bra slut att försöka vinna EM.

Krascher och rekord på EM-deltävling

Men så började Niclas fundera. Johan Lindberg, tidigare Pro mod-, och Top alcohol funny car champion, står utan bil i sommar. Så Niclas pratade med Magnus Petersson, och föreslog att han skulle prata med Johan om att köra bilen.

Och Johan nappade direkt.

"Jag blev glad när Magnus ringde och frågade om jag ville köra. Magnus och teamet är fantastiska människor och goda vänner, så att köra hans bil kommer att kännas som hemma. Och jag ser fram emot att köra Pro mod för första gången sedan 2012. Förhoppningsvis ska det bli ett bra år," säger Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

– Det känns bra, nu vet jag att bilen är i goda händer, säger Niclas Andersson.

– Men hur det kommer att kännas att stå där bredvid banan i sommar, det vet jag inte.

Händelserik helg i Tierp

För Niclas slutar inte med dragracingen.

Äldsta dottern Wilma kör Juniordragster.

– Nu kommer jag att kunna engagera mig mer i det, och det ser jag fram emot, säger Niclas.

Magnus Petersson och teamet Old 51 kommer som tidigare planerat att satsa på Europamästerskapet, och inleder säsongen med att testa bilen i Malmö 13–15 maj, och då kommer också Niclas att vara på plats för att hjälpa Johan in i rollen som teamets chaufför.

Niclas började köra dragracing när han var 18 år, det här skulle ha blivit hans 26:e år.

– Det är svårt att vara lika hungrig i den här åldern. Förut kunde man gå genom eld och vatten för det, konstaterar han.

Höjdpunkten i karriären räknar han tiden i Pro stock-teamet, då var Niclas i 25-årsåldern.

– Jag har haft det bra som kunnat hoppa in som chaufför och köra andras bilar. Men nu är jag klar med det här, och det kommer att bli bra för teamet med Johan Lindberg som chaufför. Och jag är glad att jag har kunnat göra den här resan, avslutar Niclas Andersson.