Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutbyggt efter 100 nya vindkraftverk?

Ljusdals kommun säger på torsdag sannolikt ja till nästan 100 vindkraftverk. Men sedan kan det bli stopp för fler.

Kommunstyrelsen (i slutet av månaden kommunfullmäktige) ska på förfrågan av tillståndsmyndigheten länsstyrelsen ge sin syn på vindkraftsetablering på tre ställen – Hemberget, Mjöberget och jätteparken Kölvallen.

Kommunen kan bara säga ja eller nej (det kommunala vetot). Villkor ställer länsstyrelsen om det blir ja.

Allt talar för ett ja när det gäller de 92 verken på Kölvallen mellan Los och Kårböle och Mjöberget modifierade park med 6 vindkraftverk.

Däremot verkar det bli nej till 34 kraftverk på Hemberget mellan Korskrogen och Los. I det sistnämnda fallet ligger 15 verk inritade utanför området som det tematiska tillägget tillåter och etableringen kan störa byn Lillskog.

Fyra partier i Ljusdal – S, C, V och MP – är sedan tidigare uttalat positiva till vindkraft. M har inte haft en enig linje tidigare och kan därför bidra med ytterligare någon ja-röst.

Så mycket är upplagt för ja till två av tre – trots att kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott sagt nej till alla nämnda vindkraftsparker. Utskottet säger bland annat att det vill ha klart med utvärderingen av det tematiska tillägget för vindkraft till kommunens översiktsplan (vindkraftsplanen) innan nya tillstånd ges.

I juni sa även kommunfullmäktige att det inte ska bli några nya vindkraftsparker innan nämnda utvärdering är gjord. Det beslutet ändrade dock fullmäktige i höstas sedan Kölvallenremissen kommit och de vindkraftspositiva partierna ansett att det är viktigt att få i gång jätteprojektet på Kölvallen med tanke på bland annat arbetstillfällen.

Enligt ett förslag till direktiv inför utvärderingen av vindkraftsplanen ska den vara klar till 1 juni – alltså efter beslut om de tre aktuella parkerna.

En punkt är att i tillägget eventuellt ange områden där det inte får byggas verk. I nuläget pekas bara lämpliga områden ut.

En annan punkt är en form av stoppregel, om kommunen ska införa ett maximalt tal för antalet verk i varje tänkbart område – eller rentav i hela kommunen.

Utvärderingen kan också innehålla uppgifter om hur vindkraftverkens höjd förändrats och vad det lett till, ljudnivåer, bygdepengens utfall och om bolagen hållit löften om arbetstillfällen och köp av produkter och tjänster inom kommunen.

– Det är viktigt att lyfta frågorna, säger kommunalrådet Lasse Molin (M) som vill avvakta möten med det egna partiet och den styrande sexpartikonstellationen innan han uttalar sig om utfallet.