Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta spela Svarte Petter

I förra helgens partiledaredebatt i SVT:s Agenda ville inte Håkan Juholt och Lars Ohly vara med. De var rädda att placeringen i studion skulle göra att de förknippades med Sverigedemokraterna.
Det är så dumt så att klockorna stannar. Det är inte utifrån placeringen i en tv-studio som sådant avgörs.

I slutdebatten inför riksdagsvalet 1991 var Folkpartiledaren Bengt Westerberg placerad mitt mellan Vänsterledaren Lars Werner och Ny Demokratis Ian Wachtmeister. Det var ingen som fick för sig att Westerberg hade något som helst politiskt gemensamt med vare sig Werner eller Wachtmeister.

Det är heller ingen som har fått för sig att Miljöpartiet – som ju faktiskt valde att delta i debatten – skulle ha särskilt mycket gemensamt med Sverigedemokraterna, trots att de båda partierna stod på samma sida i studion. Tvärtom blev det tydligt för tittarna att de båda partierna stod långt ifrån varandra i flera frågor. Den möjligheten till förtydligande missade både Juholt och Ohly.

Om det är något som den senaste tiden har fått oss att fundera över Socialdemokraternas förhållande till Sverigedemokraterna så är det utspelet från Ilmar Reepalu, Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande, om ett andraklassens medborgarskap. I synnerhet som han snabbt fick stöd av partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson. Som i sin tur ska ha fått ett godkännande för att ge sitt stöd från partiledare Juholts stab.

Förvisso tvingades Johansson nästan lika snabbt att göra en så kallad pudel och dra tillbaka sitt stöd. Men det är ändå något som förknippar S med SD i avsevärt mycket större utsträckning än om Juholt skulle ha valt att delta i Agendas partiledardebatt.

Juholts jag-vill-inte-förknippas-med-SD blir ännu tramsigare efter partiledaredebatten i riksdagen den här veckan. Där han med emfas hävdade att SD var ett utpräglat borgerligt parti. Som stöd för detta påstående hänvisade han till att SD oftast röstar med regeringen.

Varför hålla på och försöka skicka SD mellan sig som om man spelade Svarte Petter?

Det är endast SD som gagnas av detta.

Faktum är att regeringen inte har något behov av SD:s stöd för att driva igenom sin politik. Däremot måste hela oppositionen vara överens och rösta på samma förslag för att åtminstone kunna förhindra alliansen från att genomföra sin politik.

Att det inträffar innebär för den delens skull inte att Sverigedemokraterna skulle vara ett socialistiskt parti.