Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta skräpa ned

Med vårens inträde får vi åter upp ögonen för nedskräpningen längs våra kuster och hav. Men det synliga skräpet behöver inte vara det farligaste. Mikroskräp i havet för med sig tungmetaller och andra ämnen in i vävnader hos vattenlevande djur och därmed till människan.

Mikroskräp är partiklar mindre än fem millimeter. Forskning pågår just nu runt hela världen för att studera effekterna men vi vet redan att mikroskräp orsakar skador på många vattenlevande djur och att de transporterar miljögifter in i ekosystemet. Dessa gifter drabbar i förlängningen även oss människor högst upp i näringskedjan. Det vi hittar mest av är textilfibrer. En smutsig yllefiber kan faktiskt vara många gånger farligare än mikroplast, det beror på hur mycket kemikalier de för vidare och om det bryts ner i vävnader eller inte. Vi behöver förändra invanda uppfattningar om vad som är de vanligaste skräptyperna och vad som är farligt.

Det synliga skräpet orsakar nedskräpade stränder utmed hela svenska kusten, men främst längs Bohuskusten där skräp från andra Nordsjöländer driver in. Förutom att sprida oönskade eller giftiga kemikalier snärjer det även in djur såsom fåglar och fisk. Det osynliga skräpet, mikroskräpet, är ett nyupptäckt miljöproblem och vi håller fortfarande på att försöka mäta förekomsten och mängderna i havet. Tyvärr hittas mycket stort antal mikroskräppartiklar i varje prov som tas.

Marint skräp är till stor del ett kommunalt problem, speciellt för kustkommunerna, men alla kommuner har förstås problem med nedskräpning och förr eller senare når det ett vattendrag och förs vidare till sjöar eller hav.

Sluta skräpa ned är det enklaste och effektivaste rådet vad gäller synligt skräp. Det kan alla ta till sig, minsta engångsgaffel ska slängas i soptunnan. För att minska halterna av mikroskräp måste vi förlita oss mer på miljöteknik såsom rening av avloppsvatten och dagvatten, utveckla bättre rening av förbränningspartiklar ur skorstenar och avgasrör samt minska användandet av miljöfarliga båtbottenfärger.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel