Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta prata om skitjobb?

/

Hur förhåller det sig egentligen? Häromdagen fanns det skitjobb. Nu finns de tydligen inte längre.

Annons

Det var Socialdemokraternas blivande toppnamn i Stockholm Karin Wanngård som drog igång det hela sedan hon uttalat sig om ungdomsarbetslösheten i Dagens Nyheter.

"Vi ska inte slussa ut massor av arbetslösa ungdomar till skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision", konstaterade hon i en intervju.

Dessutom sågade hon sin företrädare Carin Jämtins utspel strax före valet, då hon lanserade möjligheten att ha en butler i tunnelbanan.

Ett utspel som inte på något sätt diskvalificerade Carin Jämtin för högre tjänst i partiet. I stället upphöjdes hon som bekant av den nye partiledaren Håkan Juholt till partisekreterare efter valet. Med eller utan butler?

Många reagerade med all rätt på Karin Wanngårds tal om skitjobb. Och igår gjorde hon en så kallad pudel.

I en artikel på sajten Newsmill bad hon säljarna innerligt om ursäkt. Syftet enligt henne var inte att vara nedlåtande, utan att diskutera skitvillkoren

Då kan man ju faktiskt fråga sig varför hon inte sade det. Det är en väsentlig skillnad mellan att avfärda jobb som skitjobb och att diskutera villkoren.

Nog borde man kunna kräva lite större språklig ackuratess av någon som gör anspråk på att bli Socialdemokraternas främsta företrädare i Stockholm.

Alltnog, nu har hon bett om ursäkt.

Men samtidigt finns det i många sossekretsar en nedlåtande attityd mot en del jobb. Det är ingen tillfällighet att ledande socialdemokrater avfärdat städjobb och liknande servicejobb som pigjobb eller "inga riktiga jobb".

Därför är det heller inte så konstigt att flera kommer till slutsatsen att det inte ska finnas några avdrag för hushållsnära tjänster.

Det finns många jobb som inte kräver lång eller hög utbildning, men som ändå är viktiga och nödvändiga. Jobb som i flera avseenden behövs i samhället.

I stället för att ifrågasätta om unga ska ta enklare okvalificerade jobb borde Wanngård och andra uppmana unga att alltid föredra jobb framför bidrag.

Självklart ska alla unga uppmuntras och stödjas i sina ambitioner att förverkliga sina möjligheter och mål, både vad beträffar utbildning, jobb och ett meningsfullt socialt liv.

Men faktum är att många, många unga människor fått in en fot på arbetsmarknaden genom att ta jobb som många betraktar som både enkla och tillfälliga. Kanske till och med som skitjobb. Men den jobberfarenheten har öppnat vägar att gå vidare.

Under senare tid har den politiska diskussionen handlat rätt mycket om att Sverige samtidigt har både hög arbetslöshet och brist på arbetskraft.

Det saknas utbildad arbetskraft till de lediga jobben som blir allt fler i den ökade ekonomiska tillväxten.

Men det finns också gott om företagare som erbjuder mindre kvalificerade jobb som har svårt att få arbetskraft.

I Expressens serie Dokument ropar Marie-Louise Brundin på hemtjänstföretaget HomeMaid AB efter arbetskraft och konstaterar frankt att "Svenska ungdomar vill inte ha jobb hos oss". En tulpanodlare på Ekerö måste hämta arbetskraft från utlandet eftersom inga svenska ungdomar vill ta jobben. Bara för att ta två exempel.

Och det handlar långt ifrån alltid om några låglönejobb med skitvillkor, för att citera ett uttryck som Wanngård tydligen fortfarande står för.

Hemtjänstföretaget erbjuder närmare 18 000 kronor i månaden som ingångslön. (En förskollärare får drygt 20 000 kronor efter tre och ett halvt års högskolestudier.)

Man blir heller inte så mycket klokare vad Wanngård menar när hon säger: "Jag ser inga stora förändringar i politiken, snarare att vi ska stå ännu mer fasta i vår övertygelse."

I vilken övertygelse?

Partiets två ledande figurer Håkan Juholt och ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich tycks ha rätt olika övertygelse på avgörande punkter.

De tycker olika bland annat om rut-avdraget ska vara kvar, om skatt på arbete, om friskolor ska få gå med vinst, om statliga bolag ska säljas, om förmögenhetskatten ska återinföras.

"Vår fasta övertygelse" verkar inte vara så fast.

Mer läsning

Annons