Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta mobba – börja jobba!

Lös problemen med mobbning på arbetsplatsen tillsammans, skriver Linda Mathiasson och Elaine Breske Hirscher.

Nu har semestrarna tagit slut för de allra flesta och vi har börjat jobba igen. Många av oss går tillbaka till arbetet med glädje men det är tyvärr långt ifrån alla om har sett fram emot att börja jobba igen. De personer som kanske inte ens kunnat njuta av en lugn och skön semester utan istället har gått omkring med en stor klump i magen med vetskapen om att det efter några veckors ledighet är dags att gå tillbaka till arbetet. Personerna, din och min medmänniska, en av alla de som eftersom de är mobbade på jobbet.

Tyvärr så är det så många som 420 000 (Arbetsmiljöverket) personer som utsätts för mobbning på sitt arbete. Nästan en halv miljon människor i Sverige! Lider! Skadas! Mår dåligt! Kanske så dåligt så de väljer att ta sitt eget liv. Det här är, som vi ser det, ingen hållbar situation eftersom det kommer att slå ut människor från arbetslivet och från livet i sig.

Det är dags att alla arbetsgivare (och alla arbetskamrater såklart) tar sitt ansvar och arbetar för en mobbningsfri arbetsplats. Och i de fall där mobbning förekommer att arbetsgivaren i första hand omplacerar den som mobbar istället för som nu den som utsätts för mobbning. Bäst är ju att lösa problemet tillsammans på arbetsplatsen men om det inte är möjligt så skall inte den som mobbas behöva utsättas på nytt genom att arbetsgivaren tar den enkla vägen ut och omplacerar den som mobbas.

Mobbning på jobbet är ett gigantiskt folkhälso- och samhällsproblem! Det går inte att blunda för detta längre och alla chefer behöver tydliggöra för sina medarbetare att mobbning inte är acceptabelt på en arbetsplats. Vi är varandras arbetsmiljö och var och en av oss har ett eget ansvar att motverka mobbning!

Vi anser att det borde vara självklart att mobbning på jobbet ska motverkas så att alla kan gå till sin arbetsplats och utföra sitt jobb och samtidigt må bra. Vi anser också att samhället behöver ta sitt ansvar och införa en mobbningslagstiftning så att mobbning i allmänhet blir förbjudet.

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö,

Elaine Breske Hirscher

managementkonsult inom Ledarskap & Arbetsmiljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel