Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta försämra för allergiker

Skolmåltiden är ett av de viktigaste inslagen i ett barns skoldag.

Inte bara ska skolmåltiden se till att barnen får en näringsriktig måltid, utan ska också säkerställa att barnen orkar med sin skoldag, och få en positiv upplevelse kring mat och näringslära.

Bollnäs kommun har under sommaren gjort en större reform när det gäller skolmåltiderna, och infört ett så kallat tvårätterssystem, där eleverna varje dag ska ges möjlighet att välja mellan två olika rätter, en kötträtt och en vegetarisk rätt.

I grund en god tanke, och också i linje av en vidare tolkning av, vad som sägs genom Skollagen och Livsmedelsverket, att maten som ska serveras ska vara näringsriktig och bör bestå av en möjlighet att välja mellan två olika rätter samt ett vegetariskt alternativ.

Dock uppstår stora svårigheter för en stor grupp barn i skolan med detta system, nämligen de med någon form av vanlig matallergi, eller de som av religiösa skäl inte kan äta vilken mat som helst. Tanken från Bollnäs kommun är nämligen att de barn som av någon anledning inte kan äta det ena alternativet, men kan äta det andra, måste äta det. Valfrihetsreformen för dessa barn blev precis tvärtom!

Problemet som uppstår är när populära rätter som lasagne, tacos och dragonfisk har alternativ som blodpudding, pasta med tomatsås och böngryta. Att utsätta barn som av allergiska skäl inte kan äta lasagne, fast man tycker väldigt mycket om det, och därför tvingas att välja blodpudding, som barnet inte tycker om, samtidigt som barnet sitter där tillsammans med sina kamrater som med god aptit smaskar i sig lasagne, är inget jag skulle önska något barn . Jag har svårt att förstå hur Bollnäs kommun kan göra detta.

Av den mat som mjölkproteinallergiker och laktosintoleranta barn kan äta är nästan hälften vegetariska, till exempel rätter som böngryta, grönsaksbiff och linssoppa. Dessutom kommer dessa barn att nästan aldrig få fisk, då den nästan alltid serveras som en gratäng med mjölk eller panett med filsås.

Och de barn som av religiösa skäl inte äter griskött, kommer även de att vara hänvisade till det vegetariska alternativet när till exempel rätter med korv och kassler serveras.

Uppskattningsvis har mellan tio till femton procent av alla barn och ungdomar i skolan någon form av överkänslighet mot olika typer av livsmedel, och tillsammans med andra grupper av barn handlar det alltså om upp till så många som vart femte barn, som inte får samma valfrihet i skolan som sina kamrater.

Bollnäs kommun, som har visionen att vara möjligheternas kommun med ett jämställt och hållbart samhälle, präglat av trygghet, upplevelser och framtidstro. Nog ska det väl vara möjligt för en kommun att servera mat i skolan, på lika villkor, och att göra skolmåltiderna till en god, glad och lycklig stund för barnen, eller anser Bollnäs kommun att allergiska barns rättigheter är mindre värda?

Amanda Mickelsson 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel