Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta förfasa, kom med i samtalet

Det är väldigt vad det förfasas nu för tiden. Det förfasas bland annat över att folk inte längre umgås med varandra utan bara stirrar in i sina bärbara skärmar. ”Folk står rakt upp och ner på gatorna och bara håller på med sina telefoner, så att man måste zickzacka mellan dem”, hörde jag någon säga.

Jag blir så trött på det eviga förfasandet. Det känns inte sunt. Fördomarna tar plats i förfasandets mylla. Saker tas för givna utan reflektion. Hur vore det om vi tog reda på fakta innan förfasandet startar. Detta gäller både på Facebook där det förfasas över ”de där politikerna” (som är helt vanliga människor, dessutom folkvalda) och i vardagliga samtal där det allt sedan antiken har förfasats över ungdomens liv och leverne.

Förfasandet leder sällan till något bra. Detta tänkte jag på när jag läste Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind. Boken handlar om häxbränningarna på 1600-talet, då minsta rykte kunde få konsekvenser som ledde till döden. Det är så lätt att tänka att i dag skulle inte något sådant kunna hända i vårt civiliserade samhälle. Det var annat på 1600-talet. Men var det verkligen det? Det är inte alls så många generationer mellan oss och de som var med vid häxförföljelserna.

Vad är det vi förfasar oss över idag som vi kommer att skaka på huvudet åt om säg 20 år? Det tål att tänkas på. I dag är det knappast någon som tycker att det är särskilt anmärkningsvärt att en karaktär i en tv-serie är homosexuell. Vad har det med saken att göra liksom? Det är så lätt att tänka; så har det ju alltid varit! Men icke sa Nicke. Det var först på 90-talet som Ellen DeGeneres ”kom ut ur garderoben” och spelade den första öppet homosexuella rollfiguren i amerikansk tv. 90-talet!! Det var ju alldeles nyss!

Jonas Gardells romantrilogi om 80-talets hivepidemi ger oss ännu ett utmärkt exempel på fördomar som grodde bara för något årtionde sedan.
De flesta av oss var där.

Om man kollar upp saker lite bättre innan man förfasas över det nya så kanske man upptäcker att det inte var så farligt som man först förfasat. Till exempel var jag själv motståndare till Facebook till en början, men jag vågade prova och nu kan jag se många fördelar i den sortens kommunikation.

Måste man klaga över tingens tillstånd så finns det värre saker att oja sig över än hur folk använder sina smartphones. Kommunikation människor emellan sker på många olika sätt i dag; på Facebook, i busskön, via Twitter, över köksbordet eller på biblioteket. Nästa gång du zickzackar förbi mig eller någon annan som har en smartphone i handen – förfasas inte utan tänk: Här pågår kommunikation! Bjud in dig själv i samtalet också vetja!

Anette Helgesson är bibliotekarie i Edsbyn, bokbloggare och agerar även som
Feelgoodbibliotekarien i diverse digitala medier, som till exempel Facebook.