Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta dröm om fyrtioplus

Annons

Det må gälla fotboll, kärlek eller politik; live är alltid bäst. Som politiskt intresserad skribent ser jag därför till att vara med på Politikerveckan i Visby varje år. Där ges rika tillfällen att känna in, nosa på och röra vid politiken.

Jag engagerar mig ytterst blygsamt i konsultbranschens introverta ö-lekar. De saknar förankring och betydelse utanför de egna kretsarna. Mitt intresse riktas istället mot de politiska partierna. Partierna finns på riktigt; de är inga Almedalskonstruktioner.

En av kvällarna bjöd den rödgröna oppositionen in till ett gemensamt mingel i Visby.

Tillställningen arrangerades under former som var fjärran från Socialdemokraternas forna och påkostade Visbymiddagar för journalister. Det bjöds på kaffe och kakor; den som ville ha något starkare fick köpa det själv. Jag gick runt och småpratade med sossar, vänsterpartister och miljöpartister.

Stämningen var god och avspänd. Partiledningarna var extra uppåt eftersom de just tagit del av den senaste opinionsundersökningen från Demoskop.

Oppositionen ökar i opinionen. Miljöpartiet får sina bästa siffror någonsin – 9, 3 procent – medan Moderaterna tappar drygt 6 procent. S och V står mer eller mindre stilla. Men som Mona Sahlin klokt säger till Expressen (3/7) så är det, det samlade resultatet för oppositionen som betyder något.

Socialdemokrater runt om i landet måste nu ta till sig det nya läget. Sluta dröm om fyrtioplus resultat. S ingår numera i en koalition. Koalitionens chanser att föra en vettig och sansad politik – om de skulle vinna nästa val – ökar betydligt om de två mindre partierna inte blir alltför små. Det är ingen hemlighet att mitt hjärta klappar lite extra för miljöpartiet. Partiet har väldigt många spännande och skickliga politiker i sina led. Ett tvåsiffrigt MP 2010 vore toppen.

Det är heller ingen hemlighet att jag ställt mig tveksam till att baxa in Vänsterpartiet i samarbetet mellan S och MP. Men nu är det som det är.

Mingelkvällen bjöd på ett antal live-samtal med uppriktiga, frimodiga och faktiskt smått socialliberala riksdagsledamöter från Vänsterpartiet.

Det här kanske inte blir så tokigt i alla fall.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet Östergötland

widar@folkbladet.se

 

Mer läsning

Annons