Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta behandla kvasivetenskap som fakta

Ping-pong-journalistiken gjorde ett bottennapp på måndagen.

Annons

Sju personer har insjuknat i mässlingen. Då väljer "Studio Ett" att ställa en smittskyddsläkare mot en vaccinvägrare. Till råga på allt på källkritikens dag.

Han är märkbart besvärad, smittskyddsläkare Per Follin, när han ombeds kommentera bloggaren Mia Tjärnlunds utläggningar om tarmfloran och a-vitaminer. Han nöjer sig med ett " jag har respekt för att man är skeptisk till vaccin" i Sveriges Radios Studio ett på måndagen.

Vad kan han annat göra? Sjukvården har nog fullt upp med att övertyga småbarnsföräldrar om att deras barn behöver genomgå svenskt vaccineringsprogram för att vi ska undvika epidemier av sedan länge mer eller mindre utdöda och farliga barnsjukdomar.

Däremot måste vi i mediebranschen verkligen fundera på om ping-pong-journalistiken alltid är bästa lösningen på att illustrera en nyhet. Det vill säga: Vi tar en för och en emot och så låter vi dem drabba samman.

Läs också: De själviska vaccinvägrarna

Allra helst när det handlar om så allvarliga saker som ett mässlingsutbrott i det korta perspektivet. En misstro mot vetenskap och fakta i det långa perspektivet.

En kvinna som bloggar om familjeliv och lever på övertygelsen om att rätt kost och stärkt immunförsvar skyddar hennes barn från all världens sjukdomar, kan inte användas som sakkunnig. Det är illa nog att hon sprider sin lära via internet och ingår i ett allt större nätverk som skrämmer föräldrar: Vaccin påstås vara farligare än själva sjukdomen.

Mässlingsvaccinet är frivilligt, visst. Men föräldrar måste informeras på ett korrekt sätt om vad det skyddar mot och vilka faror barnet utsätts för om vaccineringen uteblir. Det sköter vår utomordentliga barnsjukvård.

Dessutom finns den egoistiska aspekten: Du utsätter din omgivning för smittorisk om du inte är vaccinerad.

För två år sedan antog en Hudiksvallsläkare, David Bardens, en utmaning från en tysk biolog, Stefan Lanka. Han lovade på sin hemsida att betala ut 100 000 euro till den som med stöd av vetenskapliga studier kunde bevisa att mässlingviruset verkligen existerar. Alternativmedicinarna är många till antalet i Tyskland och just den här hävdade att nästan alla sjukdomar är psykiskt betingade.

David Bardens vann i tysk domstol. Inte helt oväntat för oss som fortfarande tror på medicinen och vetenskapen.

"Jag blir provocerad när man propagerar för att inte vaccinera mot mässling. Jag anser att det han gör är farligt, och jag vill att han ska betala så att jag kan använda pengarna till något som rör vaccinering." sa David Bardens då till helahälsingland.se.

Med full respekt för att enskilda läkare inte har tid att ta den fajten med varje av pseudovetenskap och irrläror övertygad individ, så borde mediebranschen blir noggrannare med vilka vi släpper fram.

Annars kan vi inte kräva källkritiska läsare och lyssnare.

Replik: Ansvaret vilar på oss

Annons