Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på lägsta prisets diktatur

Likt hälsingarnas kärlek till ostkaka, vurmar också småländske landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) för delikatessen.

– De nya kriterierna kommer att få slut på det lägsta prisets diktatur och återigen sätta kvaliteten i fokus, förklarade den belgiske socialdemokraten Marc Tarabella de nya reglerna för upphandling som nyligen antogs av Europaparlamentet.

Kvaliteten har utan tvekan hamnat i skymundan när upphandling blivit en tävlan i lägsta pris. Ta till exempel maten. Allt annat som hör kvalitet till, närproducerat, andra miljöaspekter, djurhänsyn, innovationer etcetera, har inte haft något att hämta om man inte samtidigt varit billigast. Den nya regeln lyder "det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet".

Dessutom kommer det inte alltid behöva vara en upphandling. Kvoterna ska nämligen ändras, så att man inte behöver göra en offentlig upphandling förrän det handlar om betydligt större mängder och större summor. 600 000 kronor har satts som gräns.

Likt hälsingarnas kärlek till ostkaka, vurmar också småländske landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) för delikatessen. Han exemplifierar de nya reglernas betydelse för maten med att berätta att om man skulle tycka det var trevligt att göra ostkaka till efterrätt åt alla som bor i en kommuns äldreboende så kan man köpa ekologisk mjölk och grädde lokalt utan att göra en upphandling först. 600 000 kronorsgränsen räcker till mycket ostkaka. Och även om man nu vill göra ännu mer ostkaka, och därmed behöva upphandla, så kan man ställa tydliga krav på att mjölken ska vara producerad på ett visst sätt.

De nya reglerna ska också göra det möjligt för fler små företag att slå sig in på den marknad som hittills dominerats av jättar.

En lokal LRF-förening i Nyköping gjorde förra veckan en märklig aktion mot en skolas "köttfria dag". Som om köttbönder vore de enda att värna bland LRFs lantbrukande medlemmar. Dessa nya upphandlingsregler som kan leda till mer både ekologiskt och närodlat på tallrikarna på förskolor, skolor och äldreboenden, är en klart större vinst för både miljön och småföretagarna, än vad aktioner mot köttfria dagar någonsin kan vara.

Glada grisar liksom sparris från grannbyn smakar nämligen ofta bäst, både för miljön och för den som äter upp dem.