Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på jakten i Blybergsreviret – sista vargen skjuten

Licensjakten på varg i Blybergsreviret är avslutad sedan man på lördagseftermiddagen skjutit en sjätte – och därmed sista varg.

Se även: Första vargarna skjutna i årets jakt – följ vargjakten här

Jakten pågår mellan 2 januari och 15 februari, eller tills dess att länsstyrelsen avblåser licensjakten – vilket de har gjort sedan sex vargar skjutits av de till antalet tilldelade sex djuren i Blybergsreviret, som ligger i Bollnäs och Ovanåkers kommuner.

Totalt är det planerat för licensjakt i 4 revir på totalt 24 vargar. Alla vargar som skjuts under licensjakten besiktas av länsstyrelsen.

Vargjakten är nu avlyst i Gävleborg och Värmland efter att man uppnått sin kvot.

Jaktstarten i Dalarna fick skjutas upp på grund av snöbrist, och läget var även osäkert i Gävleborg, men under måndagen inleddes ändå jakten som planerat.

Enligt jaktförordningen får man inte jaga varg senare än en timme efter solens nedgång.

Så här står det i jaktförordningen: Varg, järv, lo, hjort, rådjur och mufflonfår får jagas bara fr.o.m. en timme före solens uppgång t.o.m. en timme efter solens nedgång. Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt.

Läs även: Nu utreds hur det är att bo i vargrevir och effekterna av licensjakt