Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på hastighetsförvirringen

För drygt ett år sedan gav KS förvaltningen i uppdrag att ta fram lokala trafikföreskrifter. Nu verkar de äntligen vara på väg.

– Kvinnolöner är en stor fråga, utför man samma arbete ska man ha samma lön. Klart vi måste jobba ur ett könsneutralt perspektiv – även om det inte är något uttalat politiskt mål, säger ledningsutskottsordförande, Stig Eng, (C), med anledning av att kommunens årliga löneöversyn inleds.

Detta, liksom försäljning av kommunal mark i Harmånger, i industriområdet som kallas "Knoget", stod på ledningsutskottets senaste dagordning:

– Det finns en intressent, men ansvaret för kostnaderna för anslutning av VA, el och även vägar, måste klargöras. Det blir höga kostnader. Vi har också nya E4-sträckningen att ta hänsyn till, där lägena för avfarterna bör vara klara innan beslut tas.

Ytterligare en vägfråga stod på dagordningen: den av många efterfrågade lokala trafikförordningen.

Trafikverkets representanter informerade bland annat om att kommunen blir trafikmyndighet för centrala delar av Gnarp, Bergsjö och Hassela.

– De orterna uppfyller kriterierna man har på storlek och samhällsbild. Det ska inte bara vara utsträckta vägar, utan mer ett vägnät.

I Gnarp blir det området väster om E4, i Bergsjö samhället söder om Vadeån, och för Hassela handlar det om tätorten, som följer väg 307, som omfattas. Och det ska inte bli som det är nu i Bergsjö, med fem olika hastigheter i byarna, försäkrar Stig Eng.

– Trafikverket jobbar med två hastighetsgränser, 40 och 60, och det kan även bli 30 exempelvis kring skolorna. Nu ska det ses över vilka sträckor som får vilken hastighet.

Innan ärendet går vidare till kommunstyrelsen, KS, för beslut, ska delegationsfrågan, vem som får ta beslut om framtida förändringar i tärorterna, klargöras. Därefter blir det behandling i KS, och sannolikt fullmäktige i april.