Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slottegymnasiet fylls till hösten

Torleif Bakke, rektor, Slottegymnasiet, Ljusdal, vill nyansera bilden av gymnasiet inför hösten.

I Ljusdals-Posten skrevs det under förra veckan att endast fyra av tio niondeklassare i Ljusdals kommun – 88 av 212 – väljer kommunens egna Slottegymnasiet i Ljusdal. Alltså framgår det av det preliminära siffermaterialet att en majoritet vill gå någon annanstans. Det stämmer visserligen, men ger ändå ingen rättvisande bild av Slottegymnasiet.

Slottegymnasiet har till följd av utbildningsnämndens sparkrav bantat antalet elevplatser från 226 till 166 inför hösten. Redan nu, innan omvalsperioden i maj har gått ut, har 144 elever – från Ljusdal och andra kommuner – sökt de flesta av de 166 platser som finns och sex program har fler sökande än platser.

Slottegymnasiet fylls alltså till hösten även om stor del av niorna från Ljusdal flyttar ut. Då kan också överintag göras om eleverna har klarat grundskoleexamen. Det är en följd av omorganisationen på Slottegymnasiet som ökat flexibiliteten. Skolan ska också fortsätta att arbeta med programutbudet och till exempel även på andra områden efterlikna vård- och teknikcollege som varit framgångsrika. Kultursatsningen Slottehubben ger dessutom skolan en central roll vilket också kommer att märkas inte minst i marknadsföringen.

Glädjande nog är Slottegymnasiet en skola som lockar många elever utifrån. På naturbruksprogrammet märks det tydligast med 75-80 procent elever från andra kommuner. Vi ska givetvis fortsätta att arbeta med utbildningsnämndens mål att 60 procent av niorna i Ljusdals kommun ska välja Slottegymnasiet. Vi borde dock använda något annat jämförelsetal än den trubbiga procentsatsen som bara visar ett förstaläge hur många av Ljusdalsniorna som väljer hemortsalternativet. Vi borde också avvakta och förslagsvis mäta hur många av Slottegymnasiets platser som fylls när höstterminen startar.

Med färre elevplatser kan inte alla få plats och vi kan heller inte erbjuda alla utbildningar som efterfrågas. Därför är det naturligt med viss utflyttning – även om Slotte blomstrar och mår prima.

Torleif Bakke

Rektor, Slottegymnasiet, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel