Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slotte-elev blir trummis i sångtävling

Musikintresset som började i kyrkan och har gett resultat

Lian Thang Cinzah, 19, går i musikskola på slottegymnasiet och har spelat trummor till gospel i kyrkor sedan ett år tillbaka. I år ska han spela trummor i husbandet till en sångtävling i Uppsala, något han är lite nervös inför.

– Det är inte som att jag längtar efter det. Jag kan inte alla trumregler och låtar än så det är svårt att spela, säger han.

Lian kommer från den delen av Burma där man talar Chin Haka. Vart tredje år samlas burmeser därifrån, som bosatt sig i Sverige, i en utvald svensk stad för en stor gemensam fest. Den här gången ska de vara i Uppsala den 10 juni. Från början spelade man mest fotboll vid dessa sammankomster, men de tre senaste träffarna har även sångtävlingen varit ett moment. Den som vill får skriva en sång som sedan framförs tillsammans med husbandet i form av en konsert för besökarna.

– Att vara med som trummis är nog något jag kommer att fortsätta med. Jag är ju med varje år och spelar fotboll, säger han.

Hittills är det åtta deltagare som har anmält sig till tävlingen, och alltså åtta sånger under kort tid som Lian ska lära sig med hjälp av musikläraren Per Norin.

– Det ska bli spännande, för vi har bara en månad på oss, säger Per Norin.

– Det är kul att kyrkan ofta är ett ställe där unga får upp intresset för musik, tillägger han.