Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri med skattepengar

Annons

Ledningen för Torsbergsgymnasiet saknar strategisk långsiktighet och har ingen plan för en anpassning till de ekonomiska resurserna, säger Komrev i sin rapport till barn- och utbildningsnämnden (BUN). Rapporten utgör en svidande kritik av skoladministrationen i Bollnäs kommun.

Bristen på effektivitet i planeringen visades särskilt vid skolstarten HT 08, då skolledningen inte hade löst sin viktigaste uppgift, nämligen att leda och fördela arbetet. Kaoset bestod minst en månad in på terminen.

Anpassningen till ekonomiska resurser måste till. Bristen på anpassning illustrerades 2008 av att gymnasiechefen och en rektor reste på konferens till Nordafrika för cirka 40 000 kronor, exkluderat skolledarnas arbetskostnad på skolan. Samtidigt fick ingenting köpas eller göras på skolan då köpstopp rådde på grund av det ekonomiska läget.

Det saknas en gemensam värdegrund, vilket Komrev även påpekar. Inom administrationen delar många på samma arbetsuppgifter vilket innebär att någon tydlig rollfördelning inte finns. Sanningen är att den procentuellt mest kostsamma delen på Torsbergsgymnasiet utgörs av skolledning och administration. En analys av den låga effektiviteten ger ett självklart svar på hur budgeten kan hållas. Den skadar dessutom inte undervisningen.

Nämndens ordförnade Jan Lahenkorva(S) och Karin Ånöstam(C) vill att "Bocken sätts till trädgårdsmästare", vilket innebär att arbetsgrupperna kommer att utreda samtliga frågor på det sätt som gagnar deltagarna i arbetsgrupperna det vill säga dem själva. Utredarna skall ha ett år på sig för detta arbete. Kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) tycker även han att det är märkligt med senfärdigheten. Komrevs rapport kostade 400 000 kronor.

Full insyn för nämnden (hela nämnden) måste till. Det är enkelt att spara 4-5 miljoner på en strukturrationalisering av administrationen.

Undervisningen är det viktigaste i skolan. Myndigheten förskolutveckling har nyligen utgivit där pedagogikforskaren Lennart Grosin fastslår att kompetent skolledare har avgörande betydelse för skolans framgång. Har Torsbergsgymnasiet framgång?

Ordförande Jan Lahenkorva (S) har vid ett flertal tillfällen sagt att politikerna inte skall peta i detaljer. Det är i detaljer som chefer, administratörer, vd-ar, styrelseproffs och andra borde ha petat.

Att inte känna till är att avsvärja sig ansvar och just det är utmärkande för BUN:s majoritet, det vill säga socialdemokrater och centerpartister.

Dessa två partier strör skattemedel omkring sig. Något för väljare i Bollnäs kommun att tänka på.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons