Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopa arbetslinjen!


Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt.

Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.

I tider då Arbetslinjen råder känns ovanstående citat kanske en aning verklighetsfrånvänt och förlegat, men när den dåvarande finansministern Ernst Wigforss uttryckte detta så låg det helt i linje med den allmänna uppfattningen. Mer fritid, mindre jobb och – framförallt - bättre fördelning av de jobb som fanns, var många politikers främsta mål under nästan hela 1900-talet.

Vad hände sen? Har människans behov att umgås med sina nära och kära försvunnit? Knappast. Har jobben blivit så många att människor helt enkelt är tvungna att arbeta mer? Nä, den höga arbetslösheten tyder väl snarare på motsatsen. All effektivisering och industrialisering har lett till att mycket färre personer behövs för samma arbetsinsats.

Så varför är inställningen till arbete idag så skild från den i mitten av 1900-talet? Vissa arbetar tills de stupar, vissa har inte råd att betala hyran eftersom de varken får jobb eller bidrag och de allra flesta plågar sig igenom 47 arbetsveckor varje år för att sedan försöka trycka in maximalt med njutning, semester och avkoppling de där fem lediga veckorna. Ändå diskuterar vi idag ökad sysselsättning och höjd pensionsålder.

Vissa uppgifter behöver bli gjorda – vi behöver vård, omsorg, utbildning, mat, kläder, bostäder – men som det är idag prioriterar vi galet och fördelar inte de arbetsuppgifter som finns på ett rättvist sätt. De som vårdar våra äldre har varken hyfsade löner eller arbetsförhållanden medan aktiemäklare kan tjäna miljoner på att köpa och sälja andelar i företag.

Jag förstår att vi lever i en marknadsekonomi. Jag förstår att dagens ekonomiska system kräver att vi måste producera för att kunna konsumera - och därför måste arbeta för att ha råd att konsumera det vi producerat.

Det kommer förmodligen att ta tid att ställa om samhället eftersom det idag styrs av tillväxt, men jag har svårt att förstå varför vi inte kan sträva åt det hållet. All forskning säger att människor mår bättre av att arbeta mindre, och klimatrapporterna är samstämmiga: vi kan inte fortsätta producera och konsumera såsom vi gör om vi vill att jorden ska överleva.

Nu har vi provat det här med arbetslinje och överkonsumtion – det fungerar inte, varken på lång eller kort sikt. Det är vi som skapat detta ekonomiska system och därför har vi också makt att skapa ett annat.