Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöjor och Tjechov på Dramaten

Ett anständigt liv med Tjechovs hjälp samt en pjäs om svenska kvinnor i slöja tar plats på Dramaten i höst. Dessutom tänker Ellen Lamm göra "Det blåser på månen" med bibehållen anarkism.

Dramatenhösten präglas starkt av Bergmanfestivalen, 25 augusti – 4 september, då sex av teaterns egna uppsättningar får premiär. Bland dem finns Suzanne Ostens Dramatendebut med David Grossmans "Fallna ur tiden" men också den tyske dramatikern Sebastian Hartmanns "Huset vid nattens ände", en helt nyskriven pjäs där välkända Bergmangestalter plötsligt dyker upp i samma drömspel, tillsammans med nio olika skepnader av demonregissören själv.

Bergmans "Den goda viljan" blir för första gången teater. Regisserar gör Dramatenchefen Eirik Stubø själv.

Bland de premiärer som kommer efter festivalen märks dramatikern America Vera-Zavalas "Svenska hijabis", med vilken hon också debuterar som regissör. Föreställningen tar spjärn mot ett samhälle som tenderar att automatiskt se kvinnor i slöja som offer.

– Blicken på muslimska kvinnor som några som behöver hjälpas är förvånansvärt vanlig, de ska räddas till Västerlandet. Det finns otroligt många kvinnor som själva valt att vara muslimer och bära hijabs, och de får utstå en hel del. Jag ser fram emot att de här fem ska få berätta om det, säger America Vera-Zevala, som jobbar med så kallad communityteater.

I stället för fem skådespelare från Dramaten spelas de fem rollerna av kvinnor som verkligen är hijabis själva. Efter fyra föreställningar på Dramaten ska pjäsen turnera runt om i landet.

Regissören Alexander Mørk-Eidem gör sin andra uppsättning på stora scenen med Anton Tjechovs "Ivanov", ett drama om att försöka bevara anständigheten i en oanständig värld.

– Jag tänker på Miljöpartiet, på att försöka bevara en form av idealism när man möter väggen, säger Mørk-Eidem som beskriver "Ivanov" som "mer grovkorning" än Tjechovs övriga pjäser.

Från teaterfestivalen i Avignon och därefter Uppsala stadsteater kommer Sofia Jupithers uppsättning av Lars Noréns "20 november", en pjäs delvis baserad på en skolmassaker i Tyskland 2006, och som spelats i en rad länder, men som först nu sätts upp i Sverige.

Bland premiärerna på Unga Dramaten märks Ellen Lamms uppsättning av Eric Linklaters klassiker "Det blåser på månen", premiär i januari 2017. (TT)